Boravak premijera Vučića u Davosu: sa Ciprasom o migrantskoj krizi

Boravak premijera Vučića u Davosu: sa Ciprasom o migrantskoj krizi

22/01/2016 Off By
Migranti zajednički problem: Vučić i Cipras u  Davosu

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu tokom učešća na Svetskom ekonomskom forumu i uputio poziv izvršnom direktoru Filipu Rezleru da poseti Srbiju i ispita mogućnost organizovanja važnih panela, kako o migrantskoj krizi, tako i o onome što je za Srbiju najvažnije, a to je da SEF u Beogradu organizuje regionalni skup na temu “Unapređenje preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu”


Info; PRESS VLADE

PREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi i Ciprasovoj poseti Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije  razgovarao je i sa predsednikom kompanije Majkrosoft Žan-Filip Kurtoom o planovima za buduću strategiju partnerstva ove kompanije i Srbije, zatim o različitim načinima i mogućnostima podsticanja razvoja preduzetničkog duha u našoj zemlji, kao i velikoj ulozi koju IT industrija ima u razvoju i podsticanju ekonomije u današnjem digitalnom svetu.

“Srpska Vlada prepoznala je priliku za rast i razvijanje srpske ekonomije kroz ulaganja u informacione tehnologije, otvarajući vrata novim tehnološkim kompanijama i podržavanjem novih IT inicijativa. Razmenom iskustava i ideja o tome kako uspešno voditi digitalnu transformaciju Srbije možemo da povećamo efikasnost rada i smanjimo troškove, a uz realizaciju strateških ciljeva Vlade”, istakao je premijer Vučić.

Gospodin Kurtoa je naglasio stratešku posvećenost kompanije u podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a koja se odnosi na sve oblasti iz domena informacionih tehnologija. Ta posvećenost je posebno vidljiva kroz istraživanja koja se sprovode još od 2005. godine u Majkrosoft razvojnom centru Srbije, kao jedinom istraživačkom i razvojnom centru ove kompanije u jugoistočnoj Evropi.
Imajući u vidu da je na ovogodišnjeg Forumu glavna tema „Četvrta industrijska revolucija“, kompanija Majkrosoft je najavila donaciju od milijardu dolara za razvoj globalnih projekata za javnu dobrobit.

Aleksandar Vučić sastao se danas u Davosu i sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu tokom učešća na Svetskom ekonomskom forumu i uputio poziv Rezleru da poseti Srbiju i ispita mogućnost organizovanja važnih panela, kako o migrantskoj krizi, tako i o onome što je za Srbiju najvažnije, a to je da SEF u Beogradu organizuje regionalni skup na temu “Unapređenje preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu”.

Premijer Vučić je jutros prisustvovao neformalnom okupljanju svetskih lidera na panelu pod nazivom “Kako odgovoriti na humanitarnu krizu”. Na ovom skupu su, pored ostalih, učestvovali visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini, direktorka MMF Kristin Lagard, direktor Svetske banke Džim Jong Kim, generalni sekretar NATO Jens Stoltemberg, premijerka Norveške Erna Sulberg, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ministar finansija Finske Aleksander Stub, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, kao i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Norveške Bergeom Brendeom sa kojim je razgovarao o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u regionu i napretku dijaloga sa Prištinom.

Premijer Vučić zahvalio je na pomoći Norveške tokom poplava i migrantske krize i zamolio za veću podršku u nameri da razvijamo preduzetnički duh u Srbiji.

Ovim susretom premijer Vučić završava učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.♦