Nemačka podrška razvoju Srbije i regiona: Čadež i Grdžaliju u poseti Berlinu

Nemačka podrška razvoju Srbije i regiona: Čadež i Grdžaliju u poseti Berlinu

22/01/2016 Off By
Saradnja Komorfa: Marko Čadež (desno) i Safet Grdžaliju

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Berlinu o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke. Sa predsednikom Čadežom u poseti Berlinu je i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova


 

Info: NADA MITROVIĆ

NEMAČKE institucije i poslovna zajednica podržaće održivi razvoj i rast srpske ekonomije kroz zajedničke projekte dualnog obrazovanja, podsticanja preduzetništva, većeg zapošljavanja i jačanja kapaciteta privrede za privlačenje investicija i povećanje izvoza, kao i inicijative za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Berlinu o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke. Sa predsednikom Čadežom u poseti Berlinu je i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova.
Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, otklanjanju prepreka za trgovinu i investiranje, povezivanju kompanija članica dve poslovne asocijacije, kao i poslovnih zajednica regiona. Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema, a Marko Čadež izrazio zahvalnost nemačkim komorama na dosadašnjoj snažnoj podršci u procesu modernizacije, i kreiranju i donošenju novog Zakona o privrednim komorama.
Na sastanku u Udruženju nemačkih industrijskih i trgovinskih komora dogovorene su konkretne aktivnosti u funkciji unapređenja komorskih aktivnosti, rasta i razvoja privrede Srbije i regiona. Već sredinom marta, u Frankfurtu će se održati još jedan u nizu nemačko-srpskih poslovnih foruma, uz, kako se očekuje, prisustvo najviših državnih zvaničnika. Nemačke komore pojačaće promociju Srbije kao investicione i poslovne destinacije među svojim članstvom, a saradnjom PKS sa Nacionalnim udruženjem za logistiku i nabavke, srpskim preduzećima omogućiće se značajnije uključivanje u lanac dobavljača velikih nemačkih kompanija. Vansleben je najavio podršku nemačkih komora aktivnostima Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i drugim vidovima regionalne saradnje, koje su inicirale dve komore, a čiji je cilj jačanje kapaciteta i veće uključivanje poslovnih zajednica regiona u realizaciju projekata za ekonomsko jačanje i brže evrointegracije regiona.
Osim napretka bilateralnih projekata iz domena privredne saradnje i modaliteta za jačanje nemačke podrške ekonomiji Srbije i regiona, na sastancima u Udruženju nemačkih komora i nadležnim nemačkim ministarstvima razmotreni su i potencijali za saradnju na projektima čiji je cilj savladavanje izazova sa kojima su se Srbija i region suočili nakon izbijanja migrantske krize.♦