Koliko košta Kusturica?

Koliko košta Kusturica?

11/01/2016 Off By

Kada je jedna novinarka zamolila je da se kaže koliko para ide na Kustendorf, Kusturica izgubio živce: „Ovde se pokušava jedna velika stvar, kao što je film, banalizirati i svesti na pitanje novca“

 Info: RANKA ČIČAK

U MINISTARSTVU kulture i informisanja predstavljen je danas Deveti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Održaće se od 22 do 27 januara u Drvengradu na Mokroj Gori. Organizator je produkcijska kuća Rast internešnel, a porovitelji -Ministarstvo kulture, Gazprom njeft i TNSO.

U glavnom festivalskom programu je 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske,Islanda, Irana, Meksika,Palestine, Rusije, Srbije i Španije. Nagrade su zlatno, srebrno i bronzano jaje. Žiri su – Mihaida Abdi, producentkinja iz Etiopije i Hoze Ibanjez, producent iz Argentine. Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač dodeliće Dijan Baratje, direktorka fotografije iz Francuske i švedski direktor fotografije, Ištvan Borbaš. Selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica, ćerka Emira Kusturice, graditelja Drvengrada i stvaraoca ovog festivala.
Na konferenciji za novinare Emir je pohvalio ministra Ivana Tasovca što će ove godine po drugi put otvoriti Kustendorf:
-To pokazuje da ministar traje, jer su pre njega ministri festival otvarali samo po jedanput.
Ministar je rekao da je Kustendorf jedino mesto na svetu gde se mladi mogu sresti sa svojim idolima.
Novinarka televizije N1 pitala je ministra kako su obezbeđene arhivske građe medijskih kuća koje se privatizuju.
Na pitanje je ljutito odgovorio Kusturica naredbom da se može pitati samo o njegovom festivalu. Kada je koleginica iz balkanskog sajta za kulturu pitala sa koliko će Ministarstvo kulture izdvojiti novaca za Kustendorf, Tasovac je kulturno pokušao da izbegne odgovor i rekao da je na 26 konkursa iz raznih oblasti, od 500 miliona iz budžeta, ove godine najviše dobio film.
Druga novinarka zamolila je da se kaže koliko para ide na Kustendorf, a onda je Kusturica izgubio živce:
Ovde se pokušava jedna velika stvar, kao što je film, banalizirati i svesti na pitanje novca.
Zatim je nastavio da nabraja koristi koje Kustendorf donosi srpskoj kulturi i filmu.
Pitanja više nije bilo,a novinari nisu dobili odgovor o materijalnoj strani te koristi. Trenutno niko ne zna koliko našu zemlju košta finansiranje Kusturicinih umetničkih ideja i celokupnog rada dinastje Kusturica.♦