Vođa bosanskih radikalnih islamista Bilal Bosnić planira dvadeset potomaka

Vođa bosanskih radikalnih islamista Bilal Bosnić planira dvadeset potomaka

05/01/2016 Off By

Tokom sudskog procesa svedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih porodica baš na Bosnićev podstrek odlazili u Siriju i Irak kako bi tamo ratovali u redovima terorističke organizacije Islamska država


Info: AGENCIJE

NEFORMALNI vođa zajednice radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini Husein  koji je zbog poticanja na saradnju s terorističkom orgaizacijom Islamska država nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora veruje kako će u biti oslobođen krivice a trenutno mu je prioritet da proširi porodicu i da dobije barem još dvadesetoro dece, objavio je sarajevski “Dnevni avaz”.

Bosnićev advokat Adil Lozo izjavio je „Avazu“ kako trenutno priprema opširnu žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.”Ništa ovde još nije gotovo. Ovo je tek prvostepena presuda. U pripremi je opsežna žalba”, rekao je Lozo.
Sud BiH Bosnića je 5. novembra osudio na sedam godina zatvora zbog krivičnih dela poticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.
Tokom sudskog procesa svedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih porodica baš na Bosnićev podstrek odlazili u Siriju i Irak kako bi tamo ratovali u redovima terorističke organizacije Islamska država.
Nakon presude Bosnić je zadržan u pritvoru u Sarajevu jer mu je izrečena kazna veća od pet godina zatvora. Branilac Lozo najavio je postupak preispitivanja presude i pred Ustavnim sudom BiH.
Potvrdio je kako je njegovu branjeniku za sada dopuštena poseta članova uže porodice. U Bosnićevom slučaju to se odnosi na njegovu zakonitu suprugu i dvoje punoletne dece.
Bosnić je međutim do hapšenja živeo u znatno većoj zajednici jer je uz zakonitu imao još tri žene a sa svima njima dobio je osamnaestoro dece.
Neimenovani Bosnićev prijatelj kazao je “Avazu” kako osuđeni podržavatelj terorističke Islamske države na tome “ne namerava da se zaustavi“ i kako mu je cilj što više da prošir sadašnju porodicu, odnosno da dobije barem još dvadeset dece.♦