Aleksandar Konuzin je uveren da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova

Aleksandar Konuzin je uveren da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova

02/01/2016 Off By

Govoreći o odnosima Beograda i Moskve, bivši ambasador Rusije u Srbiji ističe da su ovi odnosi dobro razvijaju i imaju dobru osnovu, a to je vekovima duge saradnje između Rusa i Srba u različitim sferama



Info: AGENCIJE

BIVŠI ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je uveren da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

“Da, ja sam uveren da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Drugo pitanje je kako će sve to biti urađeno, možda neće biti direktna. Ali pritisak će sigurno rasti. Čini mi se da se može očekivati da su Srbi na jedan ili drugi način da se nametne takvu formulu koja će konačno omogućiti da imate svoj stav tumači kao de facto priznavanje nezavisnosti Kosova “, rekao je Konuzin za Sputnik. Prema njegovim rečima, takođe je potvrdio činjenicu da Srbija, iako zvanično kandidat za ulazak u EU, je pod stalnim pritiskom međunarodne zajednice.
“Pod tim mislim na odnose sa Rusijom i pitanje nametanja sankcija, ali i po pitanju Kosova, kao i istorijski pitanje u vezi sa onim što se desilo u Srebrenici”, rekao je ruski diplomata.
On je naglasio da je Kosovo veoma oštra i principijelna stvar za Srbiju, i dodao da misli da većina dosledan stav o tom pitanju zauzima Srpskoj pravoslavnoj crkvi / SPC /.
“Što se tiče civilnog društva, za njega vrlo često utiče na svakodnevni politički razvoj i šta će se položaj pojedinih stranaka da pobedi na izborima. Čini mi se da je najvažnija stvar koju su sami Srbi odluče kako oni vide budućnost Srbije i da odredi svoj stav o Kosovu je. veoma važno kako bi se formulisala sledeće konkretne političke korake, a što se tiče Kosova i koliko dalja saradnja sa EU “, rekao je Konuzin.
Govoreći o odnosima Beograda i Moskve, on ističe da su ovi odnosi dobro razvijaju i imaju dobru osnovu, a to je vekovima duge saradnje između Rusa i Srba u različitim sferama.
Konuzin je na žalost gledajući otkazivanja projekta “Južni tok”, jer tokom mandata u Beogradu naporno radili da ga promoviše.
“Žalosno je da su protivnici projekta, od kojih bi inače koriste mnoge evropske zemlje, uspeli da osujete njegovu primenu. U principu, veoma je maglovita slika buduće saradnje u energetskom sferi u Evropi. I to je, naravno, brinući . Bojim se da je sve ovo zajedno može dovesti do ozbiljnih posledica “, zaključio je bivši ruski ambasador u Srbiji.♦