OCCRP: Đukanović prvi promoter kriminala 2015

OCCRP: Đukanović prvi promoter kriminala 2015

02/01/2016 Off By

Na drugom mestu je porodica predsednika Azarbejdžana Ilhama Alijeva, koja, kako se navodi, poseduje veliki udeo u ekonomiji, pljačka državu i tako se bogati. Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski je na trećem mestu


Info: AGENCIJE

ZA LIČNOST godine u 2015. zaslužne za promociju kriminala, korupcije i negrađanskog društva OCCRP (occrp.org/personoftheyear/2015/index.html) proglasio je crnogorskog premijera Mila Đukanovića, a na drugom mestu je porodica predsednika Azarbejdžana Ilhama Alijeva, koja, kako se navodi, poseduje veliki udeo u ekonomiji, pljačka državu i tako se bogati. Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski je na trećem mestu.

Kako prenose makedonski mediji bliski opoziciji, Gruevski je prvi Makedonac koji se našao na listi koju pravi ta međunarodna organizacija.
“Makedonski premijer Nikola Gruevski prisluškivao je novinare i opoziciju, proganjao je političke protivnike i učestvovao je u prikrivanju ubistava”, navodi se u saopštenju OCCRP.
OCCRP je konzorcijum 22 komercijalna i neprofitna istraživačka centra i nekoliko stotina novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom iz više desetina zemalja Evrope i centralne Azije. Ta mreža formirana je 2006. godine, jedna je od najvećih svetskih organizacija u istraživačkom novinarstvu i godišnje napravi više od 60 istraživanja.
Svake godine novinari članovi OCCRP iz više od 30 država glasaju u izbori za ličnost godine koja je zaslužna za promociju organizovanog kriminala i korupcije.♦