Ahmet Davutoglu: Balkan je kao ukusna supa kojoj je potreban turski začin

Ahmet Davutoglu: Balkan je kao ukusna supa kojoj je potreban turski začin

28/12/2015 Off By

Kao što je već napravila savete sa Bugarskom i Ukrajinom, Turska će uskoro takav Savet napraviti i sa Srbijom. Prvenstveno ćemo raditi na unapređenju političkih, ali i ekonomskih odnosa. Mi želimo da privučemo još veći broj turskih investitora. Činimo sve da unapredimo privrednu saradnju s Turskom. Od sedam preduzeća za koje je naša Vlada odredila subvencije, 3 su iz Turske. Ulagaće se u najnerazvijenim krajevima Srbije


Info: RANKA ČIČAK

DANAS su premijr Srbije i turske u Beogradu potpisali tri sporazuma. Prvi se odnosi na saradnju u oblasti nauke. Drugi o Turskoj donaciji Srbiji oralne poli vakcine u vrednosti od 160 hiljada dolara. Treći se odnosi na restauraciju tvrđave u Velikom Gradištu. Novac za restauraciju donira Turska.

Posle dugih razgovora, od kojih su neki bili i u četiri oka, predsednici vlada Turske i Srbuje, Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić rekli su novinarima da nikada odnosi među dve zemlje nisu bili bolji i da ništa ne može da ih pokvari. Dogovorili su i mehanizme saradnje dve zemlje.
Aleksandar Vučić najavio je i osnivanje Saveta, koji će voditi dva premijera:
– Kao što je već napravila savete sa Bugarskom i Ukrajinom, Turska će uskoro takav Savet napraviti i sa Srbijom. Prvenstveno ćemo raditi na unapređenju političkih, ali i ekonomskih odnosa. Mi želimo da privučemo još veći broj turskih investitora. Činimo sve da unapredimo privrednu saradnju s Turskom. Od sedam preduzeća za koje je naša Vlada odredila subvencije, 3 su iz Turske. Ulagaće se u najnerazvijenim krajevima Srbije.
Vučić je rekao da interes turskih privrednika za Srbiju pokazuje i večerašnji biznis forum:
– To je najveći biznis skup koji smo do sada ovde imali. Stiglo je 137 predstavnika turskih kompanija. Biće čak 300 privrednika iz Srbije. Biće tu gotovo 500 ljudi. Mi očekujemo da u 2017 pređemo milijardu dolara međusobne razmene. Mislim da su turske kompanije osetile dobrodošlicu ovde, u Srbiji. Moja poruka će večeras, na forumu da bude – Srbija će ponuditi najbolje uslove za investiranje i proivodnju. Sve što ponudi neko drugi nekom turskom investitoru, Srbija će uvek da ponudi više. Spremni smo za konkurenciju i za takmičenje i pobedu.
Vučić je zahvalio turskom kolegi što namerava da poveća minimalnu zaradu za 30 posto, pa će to jedan deo investitora dovesti u Srbiju i obećao da će i Srbija tako raditi kad ojača. Zadovoljan je i činjenicom da je ovo turskom premijeru među prvim posetama koje pravi posle izbora. Već je bio samo na Kipru i u Azerbejđanu. Ako sutra bude sve u redu s vremenskim uslovima, očekuje se u Beogradu i predsednik saveta ministara BiH, pa će tri visoka funkcionera Turske, Srbije i BiH , zajedno posetiti Novi Pazar.
Srpski premijer je zadovoljan što je u toku ove godine 57.000 ljudi iz Turske posetilo našu zemlju, a za novogodišnje praznike očekujemo 4.000 turista iz Turske. Očekuje da se u narednoj godini taj broj udvostruči:
– Mi ćemo večeras imati veoma, veoma važan biznis forum i sa brojnim investitorima ćemo razgovarati obojica, kako bi ih ohrabrili da što više dolaze u Srbiju. Mislim da će i naši biznismeni imati mnogo da čuju i nauče od turskih kolega.
Premijer Turske vlade , Ahmet Davutoglu rekao je da je Srbiju uvrstio među zemlje koje će prve posetiti, zbog toga što je Srbija važna za razvoj celog regiona:
– Srbija je bila izvanredno dobar predsedavajući OEBSOM, otvorila je 2 nova poglavlja s Evropom. Pred nama je još dugačak put do EU. Radićemo sve da na Balkanu svi žive u miru i da se razvijaju još bolji odnosi. Sutra ćemo posetiti Sandžak. On je most koji nas spaja.
Vučić je zahvalio na 1.350 miliona dolara pomoći koju je Turska poslala posle poplava u Obrenovcu. Naglasio je da Turska ima ekonomski rast od 4 posto i da je to cilj i Srbiji do 2017. godine.
Na pitanje hoće li današnja poseta turskog premijera uticati na naše odnose sa Rusijom, Vučić odgovara da smo mi suverena zemlja i da se ponosimo prijateljstvom i sa Turskom i sa Rusijom. Kaže da ćemo tako i nastaviti i da ne veruje u negativne reakcije Rusije:
– Želim da se svi problemi u rusko turskim odnosima najbolje reše. Tome bi se Srbija najviše radovala. Inače, ona je suverena i vodi svoju politiku.
Na isto pitanje turski premijer je odgovorio da podržava i poštuje sve što je rekao Vučić:
– Znam da je Srbija prijatelj s Rusijom. I mi smo bili i nadamo seda ćemo biti opet. Ni jedna treća strana nemože da utiče na dobre odnose Turske i Srbije.Balkan je kao ukusna supa. Želimo da u tu čorbu dodamo začin, da bude još lepša.
Kad su novinari pitali Vučića da prokomentariše izjavu o čorbi, on je rekao da sam ne upotrebljava metafore i da je Balkan za nas najbolje mesto na svetu, podjednako drago svakom narodu koji na njemu živi.
Na provokativno pitanje srpske novinarke zašto je Prizren nazvao svojim gradom, Davutoglu je odgovorio da svaki grad na Balkanu, pa i ovde, oseća svojim. Voli i Kalemegdan, pa se raduje što će ga posetiti:
-Ne osećam se kao stranac u ovom gradu. Voleo bih da se i vi tako osećate u Istambulu i svim turskim gradovima. Pozvao je Vučića da poseti Tursku.♦