Sombor: svečano uručenje ključeva korisnicima šest montažnih kuća

Sombor: svečano uručenje ključeva korisnicima šest montažnih kuća

22/12/2015 Off By

U okviru projekta “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara” koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Izgrađeno je šest montažnih kuća za porodice smeštene u neformalnom kolektivnom centru “Aleksa Šantić” u Somboru. Grad Sombor je u svojstvu investitora obezbedio građevinsko zemljište sa odgovarajućom komunalnom infrastrukturom u ulici Ive Andrića


 

 

Info: PRESS MC

KORISNICI šest montažnih kuća u Somboru dobili su danas ključeve svojih novih domova. Ključeve su im svečano uručili Saša Todorović, gradonačelnik Grada Sombora, Nicola Bizel, šef Operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Miloš Teržan, šef Programa Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR) na ceremoniji održanoj u ulici Ive Andrića, naselje Aleksa Šantić u Somboru.

U okviru projekta “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara” koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Izgrađeno je šest montažnih kuća za porodice smeštene u neformalnom kolektivnom centru “Aleksa Šantić” u Somboru.
Grad Sombor je u svojstvu investitora obezbedio građevinsko zemljište sa odgovarajućom komunalnom infrastrukturom u ulici Ive Andrića. Komesarijat za izbeglice i migracije vrši koordinaciju procesa zatvaranja kolektivnih centara. Tehničku i finansijsku podršku, izradu glavnog projekta, postavljanje i opremanje kuća obezbediće je UNHCR u partnerstvu sa NVO Vizija. Šest porodica korisnika: pet porodica izbeglih lica i jedna domicilna socijalno ugrožena porodica stekle su pravo korišćenja kuća, ali ne i njihovog otkupa. Zahvaljujući ovom projektu, šest domaćinstava sada ima uslove za kvalitetan život. Kuće su opremljene osnovnom opremom i nameštajem. Ukupna vrednost radova i opremanja kuća iznosi 105.000 evra.
Ovaj projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova prisilnih migranata – “Za bolјi život” u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.♦