Sankt Peterburg: Nakon sto godina sastale se dinastije Romanov i Karađorđević

Sankt Peterburg: Nakon sto godina sastale se dinastije Romanov i Karađorđević

22/12/2015 Off By

Susret se odigrao na Svečanoj promociji kapitalnog izdanja “Rasijsko iskustvo”, jedinstvene knjige posvećene ruskom i srpskom slikarstvu XX i XXI veka koja predstavlja zajedničko izdanje Kraljevskog Reda Vitezova, ruskog Fonda “Vozroždenije” i Moscow Media Group


Info: PRESS KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA

– NA HUMANITARNOJ izložbi “Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela”, koja se održava u Petrogradu (Sankt Peterburgu), odigrao se istorijski susret dinastija Romanov i Karađorđević. Posle više od jednog veka sastali su se u ime Rusije – njeno carsko veličanstvo Velika Kneginja Olga Kulikovskaja Romanov i u ime Srbije – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Đorđe Karađorđević.

romanovi
Susret se odigrao na Svečanoj promociji kapitalnog izdanja “Rasijsko iskustvo”, jedinstvene knjige posvećene ruskom i srpskom slikarstvu XX i XXI veka koja predstavlja zajedničko izdanje Kraljevskog Reda Vitezova, ruskog Fonda “Vozroždenije” i Moscow Media Group.
Princ Đorđe, pokrovitelj i osnivač Kraljevskog Reda Vitezova, svečano je uručio specijalni primerak knjige u zlatu knjeginji Olgi.
“Velika mi je čast i zadovoljstvo da se naše porodice, povezane rodbinskim vezama i bratskom ljubavlju naših naroda, susreću ponovo u ovom carskom gradu, u ovom carskom zdanju. Srećan sam što se u knjizi “Rasijsko iskustvo” nalaze i prelepi akvareli Vaše rođake, Velike Kneginje Olge Aleksandrovne Romanov, sestre cara Nikolaja II Romanova”, rekao je princ Đorđe.
Kneginja se najtoplije zahvalila izrazivši zadovoljstvo zbog ovog susreta.
“Drago mi je da su naše porodice ponovo zajedno i da Srbija i Rusija razvijaju kulturnu saradnju kroz ovako vredne projekte. Uzvraćam poklonom – novim izdanjem naše ‘Fondacije Velike Kneginje Olge Aleksandrovne Romanov’”, odgovorila je Kneginja.
O izdanju su govorili Predsednik Upravnog odbora Kraljevskog Reda Vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović i predstavnik Fonda “Vozroždenije” Aleksandar Černavski. U muzičkom programu su nastupili vitezovi umetnosti, članovi Kraljevskog Reda Vitezova: operska diva Tanja Andrijić, Branko Tadić (harmonika i vokal), Andrej Lukman (kaval i frula), Anastasija Mrđenović (vokalni solista) i drugi.
Tokom programa, numerisani primerci knjige “Rasijsko iskustvo” svečano su poklonjeni najznačajnijim kulturnim institucijama Petrograda i Rusije: Nacionalnoj biblioteci, Muzeju “Ermitaž”, Sekretarijatu za kulturu grada Petrograda, Petrogradski Institut Puškina, Savez likovnih umetnika, Petrogradski Univerzitet, Fond Istorijske Perspektive… i dr.
Ovaj gala događaj su organizovali Kraljevski Red Vitezova, Grad Petrograd i Muzej-Dvorac na Jelagin ostrvu, a uz podršku Gubernatora Petrograda Georgija Sergejeviča Poltavčenka, Fonda Sv.Vasilije Veliki, Ambasade Srbije u Rusiji i Kluba Pravoslavnih Privrednika.
Humanitrna izložba/forum “Kosovo i Metohija, pod okriljem anđela”, otvorena je 11. decembra u letnjem dvorcu Cara Aleksandra I Romanova, na Jelagin ostrvu u Petrogradu, a traje do 25. decembra  2015. godine.♦