Komesar Johanes Han potvrdio: sredinom decembra otvaraju se prva poglavlja

Komesar Johanes Han potvrdio: sredinom decembra otvaraju se prva poglavlja

10/12/2015 Off By

Johsanr


Vučić: Četrnaesti je važan dan za našu zemlju. Tog dana, kada budu otvorena prva poglavlja, mi pokazujemo kakvom društvu želimo da pripadamo


Info: RANKA ČIČAK

 

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han, preneli i na novinare, koji su ih čekali više od sata na zakazane izjave.

Premijer Vučić najavio je dobre vesti za Srbiju. Zahvalio je komesaru Hanu na svemu što je uradio da Srbija što pre uđe u Evropu:
– Njega smatram ne samo iskrenim prijateljem naše Vlade, več i cele Srbije. Danas smo razgovarali o otvaranju poglavlja. Četrnaesti je važan dan za našu zemlju. Tog dana, kada budu otvorena prva poglavlja, mi pokazujemo kakvom društvu želimo da pripadamo. Mnogo smo radili kako bi dovde došli, a mnogo toga je pred nama. Verujem da ćemo u tom teškom poslu i dalje imati podršku gospodina Hana. To što nas očekuje nije lako i jednostavno, ali se Srbija ne plaši posla. Ona je kroz ekonomske reforme pokazala da može da prođe kroz teške periode i ima dobre rezultate. Pred njom je dobra budućnost, koju priznaju i MMF i Svetska banka i Evropska unija. Ali, mi želimo da naš posao završimo pre kraja 2019 godine. To sam danas rekao komesaru Hanu. Da teške reforme provedemo i sve završimo pre kraja 2019, a onda je na EU kada će da donese odluku o prihvatanju Srbije kao punopravnog člana. Hoće li to biti 2020, ili 22, ili ne znam koje godine, ostaje na njima. Do tada je mnogo posla na nama i mnogo toga zavisi od nas. Mnogo moramo u sebe da promenimo. Mnogo toga ću i ja morati da promenim kod sebe. Srbija je do sada pokazala u godinu ipo dana reformi da može da postigne dobre rezultate koje , naročito u ekonomiji, niko na kugli zemaljskoj nije mogao. I to govorim pred evropskim komesarom.
Vučić kaže da još treba da se radi na ljudskim pravima, pravosuđu, na borbi protiv korupcije:
– Prihvatam da sam ponekad tvrdoglav, verovatno ću da budem i u budućnosti, ne mogu svoju prirodu da menjam. Želi da se zahvalim šefu Evropske komisije u Beogradu, gospodinu Devenportu, sa kojim sam neretko sučeljavao mišljenja, na njegovoj posvećenosti evropskom putu Srbije. Na tome što je umeo da u pravoj meri izvrši pritisak na nas kada je to trebalo i na tome što ume da razume i naše odgovore. To jeste evropski duh – da svi imaju pravo da kažu šta misle i da svi imaju pravo na svoje odgovore.
Četrnaesti je važan dan za Srbiju i u ekonomskom smislu. Vučić najavljuje dolazak jedne velike japanske fabrike, koja ne bi došla da Srbija ne otvara poglavlja. Ona će da zaposli 2.000 ljudi. Ipak, kako kaže premijer, ima nešto što je još važnije i što pokazujemo otvaranjem poglavlja:
– To je tip društva kojem želimo da pripadamo. Ne moramo uvek da se saglasimo sa svim što se kaže u EU, ne moraju ni oni da uvek budu saglasni s onim što mi kažemo – to je suština evropskog duha.
Zatim je Vučić rekao gostu kako je on dobio najviše pažnje u Srbiji, pa da čak i u sali za izjave vile Bohinjke nikada nije bilo više novinara.
Premijer je najavio da 14. ide u Brisel, a petnaestog u Beogradu veliko slavlje. Šesnaestog decembra nastavlja se rad na nastavku reformi.
Johanes Han je rekao da EU i njena komisija nude samo polje za setvu. Na Srbiji je da polje poseje, a i žetva je njena:
– U ponedeljak ćemo zvanično doneti odluku o otvaranju 2 poglavlja. Sledeće godine su na redu sledeća 2- 23 i 24. poglavlje. Srbija je uradila izvanredan posao. Toliko bih voleo da je što pre vidim među članicama. Hvala joj što je podržala Evropu u migracionom toku.Takvo ponašanje Srbije Evropa je shvatila kao projekat, a ne kao slučaj i to je bila najbolja vizit karta Srbije. Sada imam razloga da češće dolazim. Ukoliko me nema, znači da sve teče glatko…
Zatim je u šali dodao – ne brinite, napraviću ja po neki problem, samo da dođem…
Svi su se dobronamerno nasmejali.
Na pitanje hoće li se uticati na Prištinu da ne minira dalje pregovore, odgovorio je ne baš sasvim jasno:
– Treba nastaviti razgovore. Imamo za to elemente. Želimo da stimulišemo Prištinu.Imamo dobar izveštaj o viznoj liberalizaciji.
Isto tako nejasno odgovorio je i koleginici Jovani Štetin iz redakcije N1, koja ga je pitala o slobodi medija u Srbiji:
– Mediji su ili za ili protiv Vlade. Želeo bih da vidim neutralne. ♦