Sarajevo: Ministri Stefanović i Mektić potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva u oblasti forenzičkih ispitivanja i veštačenja

Sarajevo: Ministri Stefanović i Mektić potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva u oblasti forenzičkih ispitivanja i veštačenja

07/12/2015 Off By


Stefanović je nakon sastanka sa ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, ukazao da borba protiv ekstremizma i terorizma ne podrazumeva samo suprostavljanje onima koji su uzeli oružje u ruke, već i onima koji su deo lanca finasiranja, podstrekivanja i radikalizacije


 

sarajevo712

Info:PRESS BIRO MUP – A

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Sarajevu da međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma mora biti intenzivna, da mora postojati aktivna razmena podataka i indicija sa najznačajnijim svetskim zemljama, kako bi smo bili proaktivni i korka ispred svakog mogućeg teroriste.

Stefanović je nakon sastanka sa ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, ukazao da borba protiv ekstremizma i terorizma ne podrazumeva samo suprostavljanje onima koji su uzeli oružje u ruke, već i onima koji su deo lanca finasiranja, podstrekivanja i radikalizacije.
“Borba protiv terorizma nije stvar jedne države, niti je nešto što možemo sami regionalno rešiti, već to moramo zajednički raditi sa stranim partnerima”, rekao je Stefanović .
Srpski ministar policije ukazao je da neophodno postojanje baze podataka sa kojom bi se uporedile informacije koje se prikupljaju u našim zemljama.
“Moramo imati podatke o ljudima koji prolaze preko naših teritorija, o stranim borcima, ali i o onima koji su terorističke akte počinili u nekoj drugoj zemlji”, poručio je Stefanović.
Govoreći o napretku Srbije na evropskom putu, Stefanović je ukazao da će naša zemlja u decembru otvoriti prva pregovaračka poglavlja i da je spremna da podeli svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom.
Ministri Stefanović i Mektić potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva u oblasti forenzičkih ispitivanja i veštačenja.
Mektić je naglasio da će potpisani Protokol doprineti jačanju forenzičkih kapaciteta, jer često od forenzičkih ispitivanja zavisi hoće li neko delo biti rasvetljeno i dokazano.
Mektić je ukazao da je saradnja između policija Srbije i BiH veoma dobra, ali da ima određenih bezbednosnih pretnji i izazova u okviru kojih moramo tražiti nove načine saradnje.
„Razgovarali smo o regionalnoj saradnji i bezbednosnim problemima na koje moramo zajednički da reagujemo. Moramo biti konkretniji i otvoreniji u saradnji“, zaključio je Mektić.♦