Vučić: bio sam kao čovek iznenađen i šokiran incidentom Gašića

Vučić: bio sam kao čovek iznenađen i šokiran incidentom Gašića

07/12/2015 Off By

 


Danas ću da razgovaram sa više inostranih zvaničnika. Pozvaću nadležne i u NATO-u i u EULEKS-u, da razgovaram s njima. Ovo je napad na celokupan srpski narod koji živi na Kosovu i Matohiji.Napadnuta je kuća i pogođena sa više metaka. U kući živi sedmogodišnja devojčica, rekao je Premijer


bratislav-gasic-prostak-
Info: RANKA ČIČAK

POSLE svog izlaganja na konferesnici Nordijske poslovne alijanse u hotelu Radison blu u Beogradu, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić pohvalio je novinarima dosadašnju saradnju s ovom alijansom i obećao još mnogo investicionih inicijativa. Zatim se našalio – napolju me čekau mnogo teže izjave.

A pred vratima hotela bilo je desetak puta više kamera i novinarima s neprijatnim pitanjima. Prvo je bilo o događajima u Goraždevcu:
– Danas ću da razgovaram sa više inostranih zvaničnika. Pozvaću nadležne i u NATO-u i u EULEKS-u, da razgovaram s njima. Ovo je napad na celokupan srpski narod koji živi na Kosovu i Matohiji. Napadnuta je kuća i pogođena sa više metaka. U kući živi sedmogodišnja devojčica. Neću da govorim o najbanalnijem skrnavljenju i uništavanju našeg spomenika . Prosto, ne očekujem ništa od Prištine, ali očekujem od međunarodnih aktera da ispune svoje obaveze na tom delu Metohije, ali i svuda na KiM. Vlada Srbije će poslati svoje delegacije da posete Srbe u Goraždevcu, koliko već danas ili sutra, a ja ću uskoro posetiti Srbe i u Gorađdevcu i u svim drugim mestima na KiM. Želim da ih obodrim da žive na svojim ognjištima, a naš je posao da zaštitimo njihovu bezbednost. Uveren sam da ćemo morati da imamo dobre rezultate. Ovo je loža vest i verujem da će mnogi u međunarodnoj zajednici odgovorno rešiti ovo pitanje. Lično ću otići da razgovaram sa našim narodom i u Goraždevcu i drugim mestima već pre kraja godine.

Slučaj ministra Gašića

Drugo pitanje postavljeno Vuću bilo je vezano za Ministra vojnog, Gašića :
– Sinoć kada sam čuo šta s dogodilo, mislim u Trsteniku, nemojte mi zameriti ako sam pogrešio, bio sam kao čovek iznenađen i šokiran… To su stvari koje ne mogu da se dogode nikome ili ne bi trebalo da se dogode. Uvek sam postavljao ne samo svoja leđa veći svoju glavu za sve svoje ministre, kada su bili izloženi hajci. Kada su bili krivi samo zato  što su u Vladi koju ja vodim. Kada su bili krivi zato što neko za nešto mora biti kriv. Postavljao sam sebe kao štit i uvek sam dobro uradio. Zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju i istinu i pravdu. Od ovoga što je uradio Bratislav Gašić , za tako nešto, ja ne mogu da pronađem ni izvinjenje ni opravdanje.U ime Vlade Srbije izvinjavam se gospođi ili gospođici Labović. Dobro je  i drago mije što se i Bratislav Gašić izvinio i što se pokajao. I to je novost u našem poljitičkom životu. I dobro je da je tako.  Ali to nije dovoljno. Vi znate dobro da se ja ne plašim napada bilo koga u Srbiji, i organizovanih i orkestriranih. Dame ne interesuje šta pišu različita politička udruženja i političke stranke. Oni koji ćute i kada opljačkaju hendikepiranu decu, oni koji na to ne  umeju da kažu izvini, a kamoli da  vrate ukradene pare. Oni koji su pravili stambene objekte na pašnjacima u Beogradu . Oni koji su pretili novinarima, a novinarska udruženja ćutala. Oni koji su im  bacali mikrofone,  novinarska udruženja ponovo ćutala. Ne interesuje me šta svi oni misle. Ali ja mislim da mi moramo da zaključimo da je to bila loša poruka za sve žene. Kada sam postao predsednik Vlade rekao sam da će Srbija biti moderna, pristojna i normalna zemlja. Takva zemlja može biti samo ona u kojoj se ne vređaju žene zato što su žene. Gde nemate maksističke, seksističke ispade. To sebi jedan ministar ne može da dozvoli. Bratislav Gašić je moj prijatelj, potpredsednik u partiji koju vodim. On je moj veoma odan prijatelj, jedan od najodanijih.Možda imam još dvojicu takvih u Vladi. On je obavljao posao ministra odbrane bolje nego što sam ga ja obavljao. Deset puta bolje nego što su ga obavljali  oni koji ga danas kritikuju. Ostvario je ozbiljne rezultateu opremljenosti naše vojske, a i u obezbeđivanju boljeg standarda. Više od 1.000 ljudi ove godine je dobilo stanove. Naša namenska industrija bolje radi nego ikada. I za to je zaslužan  Gašić. Ali on ne može da ostane ministar odbrane posle  ovakvih uvreda izrečenih na račun jedne žene. Jer time su povređene sve žene. Ja sam danas s njim razgovarao više puta. Ovo je za mene bio težak dan. Ali, neko u našoj zemlji mora da donosi odluke. I zbog te pristojne, normalne  i moderne Srbije, ja danas povlačim crtu između  nas koji želimo takvu Srbijui onih koji je nikada nisu želeli.  Danas pokazujemo da je odgovornost važnija od svega i da će ministri za ono  za što ne postoje opravdanja da- odgovaraju. Srbije je normalna i uspešna zemlja.
Meni je danas veoma teško, jer mi je Bata Gašić  jedan od najbližih saradnika, jedan od veoma uspešnih ministara. Na žalost, odgovornost je takva.  Video sam neki, koji ga optužuju , a koji su toliko  vređali ovu Vulinovu poslanicu, da je to  deset puta gore od onoga što je urdio Gašić, a da se niko nije usprotivio. Želim tu ženu da zaštitim. Kriva je samo zato što je  smela da kaže nešto drugašije od onoga  što neki misle. Izvinjavam se svim damama u našoj zemlji. Pitao sam  Batu- da li mi to drugačije vidim. Možda zato što imam i ćerku. Da je  nešto tako neko rekao mojoj ćerki, ja tone bih preživeo. Možda sam preterao, možda će neki u Partiji da se ljute što smo ovakvu meru preduzeli, ali ja mislim da je ovo dobro da se uspostavi pristojna Srbija. Nadam se da će Bata to da razume.
Pitala sam Vučića da li može  Gašićeva izjava  da se protumačim i kao   neukusna šala za koju se on već izvinio.
– Već sam rekao – ne može. Ako sam mogao da povisim ton na gradonačelnika, jer je samo na delu ulice okašio svetiljke, ovo je jedna stvar koja ne sme da se ponovi. Ova žena ništa nije uradila. Nije ničim bio ni isprovociran. Ne postoji opravdanje, ma koliko želeo da ga nađem. Ja se nadam da će oni za pola godine i za godinu ili dve moći da se vrati u Vladu i to sa mnogo više legitimiteta jer je podneo tešku kaznu i to za nešto za što drugi nisu. I drugi su to radili i govorili. Nikada nisu bili pod takvim napadom kao mi danas. Ali, i u tome pravimo razliku njima je prećutkivano. Od toga se sklanjalo.A mi  povlaimo crtu i pravimo razliku. Ovde postoji odgovornost i ova zemlja se ponaša drugačije.♦