Peking: pruga Beograd – Budimpešta najvažniji projekat za ceo region

Peking: pruga Beograd – Budimpešta najvažniji projekat za ceo region

26/11/2015 Off By

 


„Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i citav region“, rekao je kineski premijer Li Kećiang


 

indexcina

Info: PRESS VLADE

„IZGRADNJA pruge Beograd – Budimpešta i autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru, tri su najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine. Pomozite da dobijemo Vašu podršku“, izjavio je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na početku sastanka sa premijerom Narodne Republike Kine Li Kećiangom.

Premijer Vučić je rekao da je pruga Beograd – Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu. „Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom“, naglasio je premijer Vučić.
Premijer Li Kećiang je izjavio da dugo tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela. On je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine i dodao da će kineska strana donirati 30 miliona juana Srbiji za realizaciju ovog projekta. „Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i citav region“, zaključio je Li Kećiang.‎ On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o kulture i turizma.
Nakon sastanka, dvojica premijera prisustvovala su naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), Memoranduma o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memoranduma o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva, Memoranduma o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola ‎o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao Programa prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Repubike Srbije i NR Kine za 2016-2020.♦