Saopštenje za javnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića

Saopštenje za javnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića

26/11/2015 Off By

Pitanje uspostavljanja avio saobraćaja između republičkog i pokrajinskog glavnog grada različito je i odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora. Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje


 

Marko Djuric

Info: PRESS KANCELARIJE ZA KIM

POVODOM spekulacija u prištinskim medijima o potezima Srbije u vezi sa pitanjem kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora, saopštavam sledeće:

Srbija se u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa našom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza.
Srbija je zaintersovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine nakon 16 godina, u interesu obe strane i svih građana.
Pitanje uspostavljanja avio saobraćaja između republičkog i pokrajinskog glavnog grada različito je i odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora. Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u vezi sa kojim je pozicija Srbije definisana Ustavom, zakonima i drugim domaćim i međunarodnim propisima, dok je pitanje uspostavljanja aviolinije prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu.♦