Izvršni odbor NBS: referentna kamatna stopa i dalje 4,5 posto

Izvršni odbor NBS: referentna kamatna stopa i dalje 4,5 posto

12/11/2015 Off By

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, čemu pre svega doprinose niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa, pozitivni efekti fiskalne konsolidacije i dalji pad inflacionih očekivanja


 

kamata1211
Info: Press NBS

 

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentni kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamatne stope i postepenog smanjenja stope devizne obavezne rezerve na kretanje inflacije u narednom periodu, ali i dalje prisutne eksterne rizike. U najvećoj meri neizvesnost potiče od različitog karaktera monetarnih politika centralnih banaka najznačajnijih svetskih ekonomija u narednom periodu. Povećanje referentne kamatne stope FED-a moglo bi nepovoljno da utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, prema oceni Izvršnog odbora, povećanju otpornosti domaće ekonomije na pomenute rizike iz međunarodnog okruženja doprinose efekti mera fiskalne konsolidacije, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i dosledno sprovođenje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.
Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, čemu pre svega doprinose niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa, pozitivni efekti fiskalne konsolidacije i dalji pad inflacionih očekivanja. Privremeni povratak međugodišnje inflacije u granice cilja očekuje se početkom naredne godine po osnovu isključenja prošlogodišnjih pojeftinjenja naftnih derivata i cigareta iz obračuna, a do trajnije stabilizacije inflacije u granicama cilja trebalo bi da dođe od sredine 2016.
Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u četvrtak, 19. novembra.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. decembra 2015. godine.♦