Apis na Kalemegdanu – povratak Crne ruke u Srbiju

Apis na Kalemegdanu – povratak Crne ruke u Srbiju

03/11/2015 Off By

Podsećamo da su Apis i njegova „Crna ruka“ 1903. godine počinili i na zverski način ubili, tačnije raskomadali kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Apis i „Crna ruka“ dovode se u vezu i sa atentatom na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu ne samo u simboličkom smislu znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju


 

Dragutin-Dimitrijevic-Apis-1-620x350

Info: Press LSV

 

 

INICIJATIVA da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa, poznatog krvoloka, vrate u Srbiju i sahrane na Kalemegdanu predstavljaju još jednu neskrivenu poruku da su političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji.

 

Podsećamo da su Apis i njegova „Crna ruka“ 1903. godine počinili i na zverski način ubili, tačnije raskomadali kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Apis i „Crna ruka“ dovode se u vezu i sa atentatom na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu ne samo u simboličkom smislu znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju.

Takve metode, nažalost, već su viđene na pojedinim lokalnim izborima u Srbiji, a naročito u Vojvodini, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti. Takođe, podsećamo da je morbidnim iskopavanjima kostiju krajem osamdesetih godina počela i nacionalistička histerija u Srbiji, koja će potom dovesti do nepojamnih zločina i do istorijske i civilizacijske propasti same Srbije, koja i danas traje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća i da je 100 godina posle zverskog ubistva koje je počinio Apis, u martu 2003. godine, takođe, na zverski način ubijen i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Njegovim ubistvom Srbija je na simboličan i na vrlo konkretan način vraćena možda i čitavo stoleće unazad i poslata je poruka da su snage koje se protive bilo kakvoj modernizaciji zemlje i dalje veoma snažne.

Pozivamo zato aktuelne vlasti u Srbiji da se jasno ograde od ovakvih inicijativa i da ne dozvole ovu svojevrsnu rehabilitaciju zlikovca, nad čijim se atentatom na kraljevsku porodicu 1903. godine čitava Evropa zgražavala.♦