Završen studentski debatni turnir Belgrade open 2015

Završen studentski debatni turnir Belgrade open 2015

03/11/2015 Off By

Ovogodišnji sudijski panel, koji se sastojao od studenata iz Britanije, Hrvatske i Srbije, doneo je jednoglasnu odluku da su najbolje argumente na zadatu temu izneli Stefan i Dan


debata

Info: Zoran Zlatić, Otvorena komunikacija

STEFAN SIRIDŽANSKI, alumnista Univerziteta u Beogradu i Dan Lahav, student Tel Aviv Univerziteta, pobednici su međunarodnog studentskog debatnog turnira Belgrade Open održanog 31. oktobra i 1. novembra na Pravnom fakultetu u organizaciji edukativne debatne mreže Otvorena Komunikacija.

Na ovogodišnjem turniru, koji se održava već četrnaest godina, učestvovalo je 36 timova i preko 70 studenata iz Izraela, Švedske, Turske, Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

Nakon 5 takmičarskih rundi i polufinala, najbolja četiri tima borila su se za titulu pobednika Beograda na temu da li treba prestati sa upotrebom koncepta genocid tokom krivičnih suđenja (This house would cease using the legal concept of genocide in criminal proceedings).

U finalu su se našla četiri najbolja tima: Andrija Đonović, student Pravnog fakulteta i Marko Ćirović, student Fakulteta organizacionih nauka, drugi tim činili su Miloš Rafailović, student Pravnog fakulteta i Đorđe Jovićević, alumnista Fakulteta političkih nauka, treći tim bili su student iz Mađarske, sa Centralnog evropskog univerziteta, Alex Moise i Kristina Georgieva, i ovogodišnji pobednici Stefan Siridžanski i Dan Lahav.

Ovogodišnji sudijski panel, koji se sastojao od studenata iz Britanije, Hrvatske i Srbije, doneo je jednoglasnu odluku da su najbolje argumente na zadatu temu izneli Stefan i Dan.

Pored finalne teme o pravnoj upotrebi genocida, studenti su tokom dva dana turnira imali priliku i da odmere argument kroz teme kao što su: podržavanje Ruske vojne intervencije u Siriji, ukidanje školarina na univerzitetima, primoravanje sveštenika da prijave nasilne zločine za koje saznaju tokom ispovedanja, ograničavanje kretanja građanima koji žive u zemljama članicama Evropske unije, ako te zemlje odbiju da prime srazmeran broj izbeglica i mnoge druge teme. 

Recimoi to da je Otvorena komunikacija organizacija koja se bavi unapređenjem kulture javnog dijaloga. Osnovana je 1997. godine od strane profesora i studenata Univerziteta u Beogradu po ugledu na debatne klubove prestižnih evropskih univerzitetskih centara. Njene obrazovne programe iz oblasti debate, argumentacije, građenja slučaja i javnog nastupa je do sada završilo više od 1500 studenata iz Srbije, regiona, Evrope i SAD-a. Podržavajući rad univerzitetskih, a od 2010. godine i srednjoškolskih debatnih klubova, kao i organizacijom brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja, Otvorena komunikacija radi na razvoju veština kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga. Poverena joj je organizacija „Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva – Beograd 2012”.♦