Skupština Srbije: Šta su poslanici pitali Vladu?

Skupština Srbije: Šta su poslanici pitali Vladu?

22/10/2015 Off By

Imamović i Baćevac pitali su premijera  Vučića zašto on lično, kao nijedna državna institucija, nije uradio ništa za nestale i ubijene Bošnjake na teritoriji Sanđaka. Predložili su da se donese zakon o pravima civilnih  žrtava i povredu ljudsih prava u oružanim sukobima od 1991 do 2001 godine


Info: Ranka Čičak – [email protected]


Godišnjica masakra Bošnjaka  

POSLANICI Enis Imamović i Muamer Baćevac podsetili   kolege na  23 oktobar 1992 godine, kada su psi rata, paravojna formacija Osvetnici, pod rukovodstvom  ratnog zločinca Milana Lukića, zaustavili autobus na liniji Rudo –   Priboj, legitimisali sve putnike i oteli 17  Bošnjaka, pa ih odveli do motela  Viline Vlasi kraj Višegrgrada i tu opljačkali, zverski mučili, pa  streljali i bacili u Drinu. Članovi njihovih porodica nikada nisu našli tela, a pokrenuli su upravni postupak za sticanje statusa civilne žrtve rata  za svoje pokojnike. Ali, svi su im zahtevi odbijeni. Podneli su tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije zbog njene logističke i finansijske podrške vojnim i paravojnim formacijama bosanskih Srba u to vreme.

Imamović i Baćevac pitali su premijera  Vučića zašto on lično, kao nijedna državna institucija, nije uradio ništa za nestale i ubijene Bošnjake na teritoriji Sanđaka. Predložili su da se donese zakon o pravima civilnih  žrtava i povredu ljudsih prava u oružanim sukobima od 1991 do 2001 godine.

 

Bor se guši u otrovnom dimu

POSLANIK Ivan Karić upozorio je na ekološku katastrofu u Srbji i koncentraciju sumpor dioksida iznad dozvoljenih granica. Građani Bora koji žive blizu Tehničkog fakulteta, 314 dana u godini udišu  zatrovan vazduh, a oni koji žive kraj gradskog parka, udišu otrov 245 dana godišnje. Stručnjaci su upozorili na  sve više obolelih od raka pluća, ali se na to niko od nadležnih  ne osvrće, a čak i štampa ćuti.

 

Aleksandra Jerkov pita da li neko falsifikuje potpise premijera

 

POSLANICA Aleksandra Jerkov ne veruje da je premijer mogao da potpiše seriju nezakonitih dokumenata i pita da li  ga  je neko falsifikovao :

– Pitam gospodina Vučića da li je on lično potpisao Predlog zakona o ulaganjima. Kad tad će neko morati da odgovara za ovakve zakone, pa nemojte da se onda dokazuje da li je to njegov potpis, ili ga je neko falsifikovao. Mi smo ovim zakonom dali neverovatna prava Vladi da odučuje o tome koji će investitor imati povlašćeni položaj. Iskustvo pokazuje da su to investitori bliski vrhu SNS. Zakonom o konverziji smo tajkunima koji su učestvovali u sumnjivim privatizacijama, poklonili zemljište na kojem je nešto izgrađeno, a zakonom o Beogradu na vodi smo utvrdili javni interes za izgradnju šoping  mola, kafana i hotela i za to se iz budžeta Republike  daje novac. ♦