60. Međunarodni beogradski sajam knjiga – od 25. oktobra do 1. novembra

60. Međunarodni beogradski sajam knjiga – od 25. oktobra do 1. novembra

22/10/2015 Off By
  1. Počasni gost jubilarnog, 60. međunarodnog sajma knjiga je Rusija – zemlja uz čije smo pisce odrastali i zavoleli književnost. Odboru međunarodnog sajma knjiga i Beogradskom sajmu čini posebnu čast što ćemo biti u prilici da obeležimo ovaj značajni jubilej sa ruskom književnošću i ruskim piscima, koji predstavljaju sinonim za ovu umetnost. Ova godina je proglašena u Rusiji za godinu književnosti, što predstavlja činjenicu koja učešće zemlje počasnog gosta na našem sajmu, čini još značajnijim. Sajam otvara reditelj Emir Kusturica

    Info: Tamara Vasiljević

    BEOGRADSKI međunarodni sajam knjiga, najreprezentativnija, najprestižnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine će biti organizovan od 25. oktobra do 1. novembra na površini od 29. 968 kvadratna metara, uz učešće 483 direktnih izlagača, od kojih će 67 biti iz inostranstva.

    Na sajmu će učestvovati najveći domaći i brojni inostrani pisci i izdavači, koji će predstaviti svoja najnovija izdanja, razgovarati o izdavaštvu, promovisati nove knjige, pisce i ideje. Tokom predstojećih osam sajamskih dana, u najvećim izlagačkim prostorima Beogradskog sajma, poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate sopstvenu biblioteku najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća.

    Zemlja počasni gost – Rusija

    POČASNI gost jubilarnog, 60. međunarodnog sajma knjiga je Rusija – zemlja uz čije smo pisce odrastali i zavoleli književnost. Odboru međunarodnog sajma knjiga i Beogradskom sajmu čini posebnu čast što ćemo biti u prilici da obeležimo ovaj značajni jubilej sa ruskom književnošću i ruskim piscima, koji predstavljaju sinonim za ovu umetnost. Ova godina je proglašena u Rusiji za godinu književnosti, što predstavlja činjenicu koja učešće zemlje počasnog gosta na našem sajmu, čini još značajnijim.
    Organizatori ruskog nastupa na 60. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga potrudili su se da nizom manifestacija sveobuhvatno predstave rusku kulturu. Na nacionalnom štandu u hali 2 biće predstavljeno više od 1 500 knjiga vodećih ruskih izdavača. Za poštovaoce pisane reči iz Srbije biće upriličeni susreti sa najboljim klasičnim izdanjima, novim izdanjima savremenih autora, monografijama i vodičima kroz Rusiju, biće predstavljena široka lepeza udžbenika, posebno za one koji već uče ili se pripremaju da uče ruski jezik.
    Kao najreprezentativniji predstavnici književnosti zemlje počasnog gosta i učesnici jubilarnog Beogradskog međunarodnog sajma knjiga u Beograd će, posebno za ovu priliku, doputovati poznati ruski pisci Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko, Boris Jevsejev, Zahar Prilepin, Eduard Verkin…
    Za sve posetioce Beogradskog sajma biće upriličena izložba fotografija „Blaga ruske pismenosti“ iz kolekcije muzeja „Kalomenskoe“, koja je posvećena istorijatu razvoja ruskog pisma i književne kulture.
    Centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema pravoslavlja. Pod nazivom „Pravoslavna Rusija“ biće predstavljena izložba knjiga i niz manifestacija među kojima je i predstavljanje „Pravoslavne enciklopedije“, u izdanju crkvenog naučnog centra Ruske Pravoslavne Crkve; zbirke članaka srpskih i ruskih autora povodom 1000-godišnjice od smrti Svetog Blagovernog kneza Vladimira; projekcija filma „Drugo krštenje Rusije“ na srpskom jeziku; predstavljanje novih izdanja Sretenjskog manastira; otvoreno predavanje „Izdavačka delatnost Ruske Pravoslavne Crkve“ itd.
    Tokom Sajma knjiga biće uspostavljen i video most Beograd – Sankt Peterburg, tokom koga će izdavači, pisci, bibliotekari i svi drugi zainteresovani za popularizaciju čitanja razmatrati niz važnih pitanja iz oblasti književnosti.
    U planu je i organizacija okruglog stola o pitanjima prevoda sa ruskog na srpski jezik i obrnuto, na kome će učestvovati Savez književnih prevodilaca Srbije, Savez književnika Srbije, Udruženje pisaca i Srpski PEN-klub, Udruženje bibliotekara Srbije, Agencije za zaštitu autorskih prava Srbije, predstavnici Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu.
    Obiman program za prevodioce pripremio je Institut za prevođenje koji će predstaviti svoj grant program podrške prevođenja, održaće seminar za prevodioce, a kao rezultat zajedničkog srpsko-ruskog rada predstaviće prvu knjigu iz serije “Srpska reč“ pod nazivom „Uhvati zvezdu padalicu: Antologija savremene srpske priče“, koju je 2015. godine objavio izdavač «Centar knjige Rudomino».
    Tokom Sajma, na ruskom štandu publici će prvi put biti predstavljena knjiga „Stara Srbija. Drama jedne evropske civilizacije“ Slavenka Terzića, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Rusiji.
    Natalija Naročnickaja i Fondacija za istorijsku perspektivu, predstaviće na Sajmu seriju knjiga o istoriji srpsko-ruskih odnosa.
    Obiman program, za one koji razmišljaju da počnu sa učenjem ruskog jezika, pripremio je Državni institut za ruski jezik „Puškin“. Praktično, tokom čitavog dana, na štandu se možete upoznati sa radom najvećeg internet portala „Obrazovanje na ruskom jeziku“ / PushkinOnline“, uz čiju pomoć je moguće na daljinu, iz bilo koje tačke zemljine kugle, učiti ruski jezik. Za posetioce štanda pripremljeni su „Otvoreni časovi ruskog jezika“, kvizovi, majstorske radionice…

    Drugi inostrani izlagači

    PORED Rusije, zemlje počasnog gosta, na 60. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Holandije, Španije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.
    Među brojnim inostranim gostima, piscima, prevodiocima, izdavačima, koji će na ovogodišnjem sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji, pored ostalih, biće i:
    Stiven Votson – Velika Britanija, Sven Peters – Holandija, Jan Sonenegor Henrik i Jul Jensen – Danska, Dimitri Verhulst – Belgija, Olga Slavnikova – Rusija, Joana Prvulesku – Rumunija, Aleksandar Sekulov – Bugarska, Dragan Markovina – Hrvatska, Sergej Lukjanjenko – Kazahstan, Mihailo Popović – Austrija, Miha Macini – Slovenija, Vele Smilevski, Rade Siljan, Blaže Minevski – Makedonija…

    EUNIK – Mreža instituta kulture zemalja Evropske unije

    INSTITUTI i kulturni centri iz zemalja Evropske unije predstaviće na 60. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga, na zajedničkom izlagačkom prostoru, mogućnosti kulturne saradnje, obrazovanja i stručnog usavršavanja u zemljama Evropske unije. Britanski savet, Francuski institut za kulturu, Gete institut, Italijanski institut za kulturu i Institut Servantes omogućiće posetiocima Sajma knjiga da se bolje upoznaju sa zemljama Evropske unije koje ovi instituti i kulturni centri predstavljaju. 

    Otvaranje Sajma knjiga

    JUBILARNI, 60 Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren u nedelju, 25. oktobra u 18 časova u hali 2 Beogradskog sajma.
    U ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma će pozdraviti dr Natalija Naročnickaja, direktor moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu, priređivač serije knjiga o istorijskim vezama Rusije i Srbije. 
    Natalija Naročnickaja je završila Moskovski državni institut međunarodnih odnosa. Od 1982. do 1989. godine je radila u sekretarijatu Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku. Od 2008. godine, odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina, Naročnickaja rukovodi Evropskim institutom za demokratiju i saradnju sa sedištem u Parizu. Autor je brojnih naučnih radova o nacionalnoj istoriji, međunarodnim odnosima i savremenoj politici, uključujući i njen najznačajniji rad: Rusija i Rusi u svetskoj istoriji.
    Knjige Natalije Naročnickaje prevedene su na francuski, slovački, češki, srpski i druge jezike.
    Živi u Moskvi.
    JUBILARNI, 60. Beogradski međunarodni Sajam knjiga otvoriće reditelj i pisac Emir Kusturica. Objavio je dve knjige: Smrt je neprovjerena glasina (2010) – Nagrade Branko Ćopić i Momo Kapor i Sto jada (2013).
    Nakon Svečanog otvaranja 60. Sajma knjiga, u hali 2 biće priređeno i svečano otvaranje izložbenog prostora Rusije – zemlje počasnog gosta – na štandu „Knjige iz Rusije“

    Prateći pogrami Sajma knjiga

    PRATEĆI programi odvijaće se na platou „Miloša Crnjanskog“ (u Areni hale 1) i u salama „Ivo Andrić“, „Borislav Pekić“, „Vasko Popa“ i „Branko Ćopić“ (u hali 1A) .
    Prateći programi u organizaciji Sajma knjiga biće u znaku izdavačkih i kulturnih aktuelnosti i godišnjica, evropske i naročito srpske kulture.
    TRIBINA o „mladom stogodišnjaku“ Branku Ćopiću, ali i o tačno tri veka starijem junaku njegove omiljene knjige, Don Kihotu. Višednevni dečji program u sali „Branko Ćopić” odvijaće se upravo „ispod Brankovih krila“.
    PREDAVANJE povodom „Uneskove“ godine slovenskog prosvetitelja Metodija, ali i povodom veka od epohalne pojave Čarlija Čaplina i njegovog odjeka u srpskoj avangardi.
    UMNOGOME ekskluzivni program je razgovor o najnovijem naučnom otkriću pisara Dimitrija Sinaita, srpskog pisara koji je delovao čitav vek pre nastanka Miroslavljevog jevanđelja.
    RUSKO-SRPSKE književne veze tema su više programa, uporedo sa bogatim programom na štandu Rusije. Rasprave o srpskoj jezičkoj politici, o kampanji „Negujmo srpski jezik“.
    ODNOS književnosti i subverzivnosti jedna je od centralnih sajamskih tribina.

    Programi za decu

    PROGRAMI za decu, pod naslovom „Ispod Brankovih krila“ odvijaće se u sali „Branko Ćopić“. Svakoga dana u nekoliko termina biće predstavljena najnovija izdanja knjiga i časopisa za decu. U razgovoru povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića učestvovaće najpoznatiji srpski pesnici za decu.

    Školski dan

    ŠKOLSKI DAN na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće četvrtak, 29. oktobar 2015. Ovaj sajamski dan posvećen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tim povodom izdavači pripremaju poseban, sadržajan program namenjen deci i njihovim nastavnicima.

    Svečano otvaranje Školskog dana je u četvrtak, 29. oktobra u 11 časova u hali 2.

    Porodični dani

    PONEDELJAK I UTORAK, 26. i 27. oktobar 2015. su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

    Nagrade

    U OKVIRU 60. Sajma knjiga biće dodeljene tradicionalne nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

    Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine i Najlepša knjiga. Od ove godine na Sajmu će biti dodeljivane i dve nove nagrade: Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore i Nagrada za najbolju knjigu iz oblasti nauke.

    Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga.
    Uručenje nagrada Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je u četvrtak 29. oktobra u 12 časova u sali „Ivo Andrić“ u hali 1a.
    Pored tradicionalnih sajamskih nagrada, u ponedeljak, 26. oktobra u 18 časova u sali „Ivo Andrić“, biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“, koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču, za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.
    U nedelju, 1. novembra u 12 časova u sali „Ivo Andrić“ biće izvršena primopredaja Otvorene knjige Iranu – zemlji počasnom gostu narednog Beogradskog međunarodnog sajma knjiga.♦