Skupština Srbije: niski udarci pozicije i opozicije

Skupština Srbije: niski udarci pozicije i opozicije

22/10/2015 Off By
Opozicija je pokušala da  dokaže da Zakon o ulaganjama, o komeje se vodila rasprava, otvara mogućnosti korupcije. Poslanik Goran Žirić dodao je da to nije samo mišljenje opozicije, već je na to upozorila i Agencija za borbu protiv korupcije. Prema mišljenju Agencije,  skoro svi članovi omogućuju koruptivno delovanje.To isto  tvrdi i Transparentnost, Poverenik za  javne informacije i ombudsman

 

Zeljko-Sertic

Jedni ga hvale – drugikude: ministar privrede Željko Sertić

Info: Ranka Čičak – [email protected]

 

OPOZICIONIM poslanicima odbijeni su danas  skoro svi amandmani na Zakon o ulaganjima.Odbijeno je više od 200 amandmana. Poslanik Dejan Nikolić kaže:

– Ako ovaj Zakon ima 40 članova, a dobio je 200 amandmana, to pokazuje da on ne valja.

Ministar privrede, Željko Sertić odgovorio je da su mnogi amandmani samo tehničke prirode.

Opozicija je pokušala da  dokaže da Zakon otvara mogućnosti korupcije. Poslanik Goran Žirić dodao je da to nije samo mišljenje opozicije, već je na to upozorila i Agencija za borbu protiv korupcije. Prema mišljenju Agencije,  skoro svi članovi omogućuju koruptivno delovanje.To isto  tvrdi i Transparentnost, Poverenik za  javne informacije i ombudsman.

Poslanik SNS, Aleksandar Martinović ima utisak da  institucije  tipa Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za borbu protiv korupcije, imaju status sakralnih subjekata:

– To što  oni kažu je, maltene, Sveto pismo. Ceo svet mora da stane zato što je nešto rekao Rodoljub Šabić, koji je, uzgred rešeno, postao nezavisan  pre nekoliko godina, a ja ga  se sećam kao istaknutog funkcionera jedne stranke. Sedeo je tamo, u Kralja Milana kao potpredsednik  Skupštine. U kom zakonu piše da je Agencija za borbu protiv korupcije nadležna da plaši građane  Srbije dokumentima koji dolaze od Vlade. Ovih dana se vodi hajka protiv gradonačelnika Beograda, da ima nekakve stanove na bugarskom primorju. Kao što je rekao premijer Vučić, ako je to tačno, Mali više ne može  da bude gradonačelnik Beograda, ali ako nije,  onda treba da odgovaraju oni koji su tu laž izrekli. Bojan Pajtić je i dan danas predsednk Pokrajinske vlade, Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja, gde je leglo kriminala i korupcije, Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine. Sada ja pitam, kako Agencija protiv korupcije ima jedne aršine  za Malog, a drugeza Pajtića.

Zatim je došlo do verbalnog incidenta. Poslanik Zoran Živković je počeo da dobacuje Martinoviću. Predsedavajući, Igor Bečić  ga je upozorio da ne dobacuje, a Živković je odgovorio –  ne dobacujte vi meni..

Bečić je odvratio da  Skupština nije kafana, ali Živković je bio uporan:

– Ne, ovo je autobus – aludirajući na to da je  Bečić bio kondukter autobusa. Bećić je rekaoda se ponosi svojim bivšim zanimanjem, ali se svađa nastavila, pa je mikrofon često isključivan.

Dejan Nikolić  tražio je da  nadležni organi ispitaju poslovanje gradonačelnika Beograda:

– On je direktor  kompanije u inostranstvu i savetuje investitore da ulažu u Bugarsku, a ne u Srbiju.

Na primedbe o stanovima Malog u Bugarskoj, Martinović je tražio da se pita Bojana Pajtića koliko u Novom Sadu stanova ima  Dušan Elezović, koji je bio konobar pre nego što je počeo da se bavi politikom.

Balša Božović zamerio je poslanicima vladajuće stranke što se kite tuđim perjem i predstavljaju kao svoje rezultate  rada bivših vlasti:

– Vi mislite da  ste  autori ideje o podržavanju stranih investicija. Mi smo  započeli mnoge  projekte  i izgradnje, koje ste vi samo pustili u rad. Mi smo  izgradili poštu na Novom Beogradu, a vi st je, Sertiću, otvorili. Tehno park je  napravio ministar Đelić, a sada Siniša  Mali  planira da ga pompezno otvori. <