Konferencija za medije rukovodstva Skupštine opština Kosova i Metohije: tuže Vučića i Dačića za veleizdaju!

Konferencija za medije rukovodstva Skupštine opština Kosova i Metohije: tuže Vučića i Dačića za veleizdaju!

16/10/2015 Off By

Dobrosav Dobrić, potpredsednik Supštine i članovi Predsedništva – Radenko Nedeljković i  dr Marko Jakšić, objasnili su da ovu Supštinu čine poslanici iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog potoka, Gračanice, Novog Brda i Peći. To su  odbornici koji su u mandatu izabrani na lokalnim izborima 2008. godine, po zakonima Srbije, Zakonu o lokalnoj samoupravi  i po Ustavu Srbije. Odbornici tih skupština su i poslanici Skupštine AP KiM


236394_marko-jaksic-f

Vučić i Dačić izdali su Kosovo: Marko Jakšić

Ranka Čičak – [email protected]

MORA se priznati da je bilo malo novinara na Konferenciji za medije rukovodstva Skupštine opština Kosova i Metohije, na kojoj je podeljena krivična prijava Tužilaštvu Srbije protiv  Ivice Dačića i Aleksandra Vučića zbog potpisivanja Briselskog sporazuma i veleizdaje.

Dobrosav Dobrić, potpredsednik Supštine i članovi Predsedništva – Radenko Nedeljković i  dr Marko Jakšić, objasnili su da ovu Supštinu čine poslanici iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog potoka, Gračanice, Novog Brda i Peći. To su  odbornici koji su u mandatu izabrani na lokalnim izborima 2008. godine, po zakonima Srbije, Zakonu o lokalnoj samoupravi  i po Ustavu Srbije. Odbornici tih skupština su i poslanici Skupštine AP KiM.
Međutim, Dobrić, Nedeljković i Jakšić žale se da je Vlada Srbije, postupajući po Briselskom sporazumu, novembra 2013 godine, raspustila te skupštine:
– Ali, mi smo nastavili s radom. Skupština autonomne pokrajine KiM radi. Već 2 ipo  godine održava sednice,  donosi zaključke i ima svoje aktivnosti. Na sednici u februaru ove  godine, doneta je odluka da se  prikupe potpisi i da se Višem javnom tužilaštvu  podnese prijava protiv  potpisnika Briselskog spotrazuma. Danas smo mi to učinili.
U krivičnoj prijavi se kaže da su Vučić i Dačić  otklonili prepreke za otcepljenje Kosova od Srbije:
– To su uradili kršeći srpski Ustav, na koji su se zakleli, stupajući na visoke dužnosti. Desetog februara ove godine u Briselu je potpisan Sporazum o pravosuđu. Njega je zatim  prihvatila Vlada Srbije i tako se odekla sudske vlasti na teritoriji Kosova u korist separatističke vlasti. Sporazum o pravosuđu je direktno suprotan odredbi člana 142, stava 1 Ustava koja kaže da je sudska vlast jedinstvena na teritoriji Srbije i da se organizuje po srpskim zakonima. Tekst Sporazuma o pravosuđu nije objavljen i vešto se krije. Kao krivična  dela navode se i zapošlavanje srpskih policajaca u kosovskoj službi, raspuštanje srpskih opština do lokalnih izbora po kosovskim zakonima, obećanje srpske Vlade da se neće mešati niti  sprečavati kosovske  pokušaje da uđu u međunarodne organizacije. Zaključuje se da je traženje Kosova da uđe u UNESCO posledica takvog obećanja srpske Vlade i tvrdi se da su i Vučić i Dačić, koji se sada prave prevarenim, dobro znali šta su uradili potpisujući Sporazum.
Na sednici je rečeno da  su se legitimni predstavnici srpskih vlasti s  KiM, odlučili  na ovo obraćanje novinarima u Beogradu , zbog toga što je  TV Most vlasnišzvo srpske Vlade i ne objavljuje ništa što može obelodaniti  njeno neodgovorno ponašanje. Prijavu je potpisalo oko 100 Srba sa KiM. Organizatori Konferencije za novinare rekli su da se više ne plaše osvete onih koji su izdali zemlju. Marko Jakšić rekao je da će tužiti  članove Anketnog odbora Skupštine Srbije zbog maltretiranja:
– Poslali su razne  inspekcije i tražili makar kakvu moju odgovornost, kako bi opravdali sve klevete i tvrdnje da sam lopov. Da su bilo šta našli, to bi već bilo obelodanjeno, a ja u zatvoru. Tužni su ovo dani za nas sa Kosova. Nije lako kada te neprijateljima u ruke  daje tvoja Vlada. Mi ćemo nastaviti da se borimo. Ako Tužilaštvo ne prihvati prijavu, možda će se za nju zainteresovati zaštitnik građana, a i novinari.
Ipak, danas za ovaj događaj  beogradske redakcije nisu pokazale veliki interes… ♦