Skupština Srbije: odbijeni predlozi opozicije

Skupština Srbije: odbijeni predlozi opozicije

09/10/2015 Off By

Posle svih odbijanja opozicije usvojen je predlog Zorana Babića da se zajednički raspravlja o  izmenama i dopunama Zakona o železnici, Zakona o bezbednosti železnice i potvrđivanju više sporazuma o međunardnom transportu sa Slovačkom, Mađarskom, Tunisom


jerkov

Aleksandra Jerkov (DS)

Info: Ranka Čičak

SKUPŠTINSKA većina odbila je danas da se na dnevni red stavi dvadesetak predloga opozicije. Nisu pomogla objašnjenja da bi promene zakona koje predlaže opozicija bile korisne. Tako je odbijeno  da se stavi na dnevni red Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre, koji je predložio poslanik Pokreta za preokret, Janko Veselinović. On je podneo i  17.000 potpisa građana ali uzalud.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da je ovim postupkom država pokazala da vodi malo računa o građanima koji su u problemu.
U skupštinskom holu je novinarima šef poslaničke grupe SNS, Zoran Babić opravdao ponašanje većine rečima:
– I ja imam stanbeni kredit, istina ne u švajcarskim francima već u evrima. Svako ko je uzeo kredit znao je da ulazi u rizik. Ne možete sada doći pred Skupštinu i reći – “državo rešavaj moje probleme jer sam pogrešio”.
Većina je zažmurila i na predlog Dragana Šutanovca da se raspravlja o dopuni Krivičnog zakonika i onemogući nošenje oružja nasilnicima u porodici.
Balša Božović iz DS predložio je da se prekine važenje Zakona o privremenoj isplati penzija. Kaže da je SNS na taj način smanjila penzije 700 hiljada ljudi iz srednje klase u Srbiji i njihovu imovinu je opljačkala, spasavajući budžet Srbije. Božović je tražio da Skupština zaštiti građane pošto već Ustavni sud to nije uradio.
Aleksandra Jerkov iz DS koja i inače izaziva otpor poslanika većine ponovo nije mogla da stavi na dnevni red predlog da se u Krivični zakonik među dela koja ne zastarevaju stavi – krađa beba.
Blagoje Bradić uzaludno je ponovo skretao pažnju na nepravilnosti oko izdavanja  građevinske dozvole za Beograd na vodi.
Prvo ga je prekinuo Zoran Babić, a zatim su nezainteresovani poslanici većine neglasanjem skinuli temu sa  dnevnog reda. Bradiću je odbijeno da se raspravlja i o TV pretplati. On kaže da građani južno od Save i Dunava, koji će kao i svi ostali plaćati taksu za javne servise RTS i RTV, nisu u ravnopravnom položaju. Njih ne zanima šta se događa na Dorćolu, Senjaku ili Novom Sadu već šta ima novo u njihovoj sredini. A o tome na javnim servisima čuju po minut dnevno.
Posle svih odbijanja opozicije usvojen je predlog Zorana Babića da se zajednički raspravlja o  izmenama i dopunama Zakona o železnici, Zakona o bezbednosti železnice i potvrđivanju više sporazuma o međunardnom transportu sa Slovačkom, Mađarskom, Tunisom i nadležnosti  o zaštiti dece.♦