Beograd: Nedelja sajmova

Beograd: Nedelja sajmova

09/10/2015 Off By

ECO fair posvećen je sistemima zaštite sredine, zelenoj ekonomiji, industriji reciklaže i upravljenje otpadom. Biće zanimljiv zbog toga što se u ovom trenutku ulaska Srbije u EU čak 30 odsto pregovaračkog procesa odnosi upravo na ekološku problematiku. Pokrovitelj Sajma ekologije je Ministarstvo poljoprivrede, a partersku pomoć pružaju Privredne komore Srbije i Beograda i nekoliko komunalnih preduzeća


standovi-na-sajmu-energetike-e
Info: Ranka Čičak

TRI zanimljiva međunarodna sajma, kakvih u regionu više nema, okupiće iduće nedelje 14.000 posetilaca iz dvadeset zemalja.

>Energetika i zaštita životne sredine će od 14. do 16. oktobra u hali jedan na 3.700 kvadratnih metara pokazati najnovija dostignuća u ovim sferama iz deset zemalja.Tu su istraživački radovi, proizvodnja, eksploatacija, distribucija, transport, skladištenje energije i koriščenje prirodnih resursa.
>Drugi Sajam posvećen zaštiti životne sredine održava se paralelno. Oba će otvoriti ministar energetike Aleksandar Antić 14. oktobra u 11 časova. Prisustvovaće i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i direktor Elektroprivrede Aleksandar Obradović.
ECO fair posvećen je sistemima zaštite sredine, zelenoj ekonomiji, industriji reciklaže i upravljenje otpadom. Biće zanimljiv zbog toga što se u ovom trenutku ulaska Srbije u EU čak 30 odsto pregovaračkog procesa odnosi upravo na ekološku problematiku. Pokrovitelj Sajma ekologije je Ministarstvo poljoprivrede, a partersku pomoć pružaju Privredne komore Srbije i Beograda i nekoliko komunalnih preduzeća.
Pokrovitelji Sajma energetike su Ministarstvo rudarstva i energetike, a pomažu Elektroprivreda Srbije, Privredne komore Republike i Grada, Savez energetičara.
Zaniumljive teme Sajma energetike su regionalna saradnja i zajednički nastupi na trećim tržištama. Zatim upotreba prirpodnog gasa kao najčišćeg goriva, finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
>Treći Sajam posvećen je bezbednosti objekata, ljudi i infrastrukture i održava se od  12. do 16. ovog meseca. Očekuje se da će ga otvoriti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Sajam se održava pod pokroviteljstvom MUP – a, a pomoć  pruža  Udruženje za privatno obezbeđenje PK Srbije i više drugih udruženja okupljenih oko ovog posla. Više od 150 domaćih i inostranih izlagača iz dvadeset zemalja prikazaće 100 vrsta proizvoda – od sistema video nadzora, kontrole pristupa, alarma,  upravljanja pametnim zgradama do biometrije i IT bezbednosnog softera i opreme. Mnogi proizvodi su već zainteresovali kupce jer su najnovije tehnologije sve dostupnije zbog pada cena digitalne tehnike.
Zanimljiva je i sistemska zaštita od visoko tehnološkog kriminala.
Sajam će se održati u hali 4 Beogradskog sajma. Jednokratna ulaznica za sve sajmove je 250 dinara.♦