Železara Smederevo: počela da radi druga visoka peć

Železara Smederevo: počela da radi druga visoka peć

09/10/2015 Off By

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da su u toku pregovori o ulaganju u Železaru sa strateškim kineskim partnerom, kompanijom Hebej ajron end stil grupa (HBIS grupa), koja je druga, a možda i najmoćnija čeličana u svetu


536711_visoka-pec-2_orig
Info: agencije

 

U Železari Smederevo danas je puštena u rad druga visoka peć ugašena 2011. godine.

Izlivanju gvožđa iz visoke peći prisustvovao je premijer Aleksandar Vučić koji je istakao da će ta fabrika sa očekivanom novom proizvodnjom u vrednosti 400 miliona dolara doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan odsto.
Vučić je rekao da su u toku pregovori o ulaganju u Železaru sa strateškim kineskim partnerom, kompanijom Hebej ajron end stil grupa (HBIS grupa), koja je druga, a možda i najmoćnija čeličana u svetu.
Rekao je da je ta kompanija zainteresovana da investira najmanje 300 miliona evra u galvanizaciju u Železaru, što bi značilo “novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju”.
“Ovo je veliki dan za sve koji ste ovde, za premijera koji je imao viziju da održi fabriku i shvatio koliko je Železara bitna ne samo za Smederevo već za čitavu Srbiju”, rekao je izvršni direktor HPK menadžmenta koji upravlja Železarom Peter Kamaraš.
On se zahvalio radnicima koji su radili na visokoj peći i posebno inženjeru Vladanu Mihajloviću koji je, kako je rekao, “ponos Srbije”.
Kamaraš je naglasio da su 80 odsto remonta uradili zaposleni u Železari koja ima oko 5.250 radnika, sa kćerkama firmama u Šapcu i Kučevu.
Visoka peć koja službeno nosi naziv broj 1 biće potpuno stabilizoavana i spremna za rad za 10 do 15 dana, posle čega se očekuje maksimalna proizvodnja od 75.000 tona mesečno.
Posle fabrike automobila u Kragujevcu, Fijat Krajsler automobili, Železara Smederevo je u prva četiri meseca ove godina bila drugi izvoznik u Srbiji.
Smederevska železara, bivši Sartid, prodata je 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.
U januaru 2012. godine Ju-Es stil se povukao iz Srbije jer je zbog pada cene čelika počeo da pravi gubitke, pa je Železaru Vlada Srbije otkupila za jedan dolar.
Dva tendera za prodaju Železare su bila neuspešna pa je Vlada u martu ove godine potpisala ugovor sa holanskim HPK inženjeringom o upravaljanju tim preduzećem.<