Четврта конференција „Think-Tank“-a 17. маја у Београду

Четврта конференција „Think-Tank“-a 17. маја у Београду

15/05/2024 0 By BERB

Четврта конференција ”Think-Tank”-a Института за појас и пут, под покровитељством амбасаде Народне Републике Кине у Србији и Владе Републике Србије биће одржана 17. маја 2024. године у Палати Србија.

 

Конференција под називом Међународна мрежа ”Think-Tank”-ова развоја инфраструктуре по први пут окупиће више од 50 истраживача из Европе, Азије, Африке и Јужне Америке.

Делегација из НР Кине биће предвођена кључним националним Центром за иновације и одрживи транспорт, Пекиншког саобраћајног универзитета, једног од најпрестижнијих на свету са кога потиче велики број развојних решења везаних за железнички транспорт и инфраструктуру, а придружиће им се водећи истраживачи из Србије и других земаља обухваћених сарадњом у оквиру Иницијативе Појас и пут.

У раду конференције учествоваће представници великих кинеских компанија у Србији, као и велики број званица из више од 20 земаља. Том приликом биће потписан споразум којим се оснива Београдски огранак Центра за иновације и одрживи транспорт.

Излагања на Конференцији обухватиће теме геополитичке динамике и регионалне сарадње, прве деценије Иницијативе појас и пут, посете председника Кине Си Ђинпинга Европи, инфраструктурне повезаности нација, као и одрживог заједничког развоја и размене међу људима и пословних подухвата.

Резултати и закључци са конференције биће прослеђени релевантним институцијама у Србији и Кини.

Конференцију ће отвороти председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и амбасадор НР Кине у Србији Ли Минг, обратиће се министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, а присуствоваће министарка привреде Андријана Месаровић.

Институт је задужен за имплементацију средњерочног плана подршке Иницијативи за појас и пут, једног од четири најзначајнија документа потписана у току Форума за сарадњу у оквиру појаса и пута одржаном 18. октобра 2023. у Пекингу.

Agenda Konferencije Think-Tank