Потписан Уговор о ревитализацији комплекса бившег ССНО

Потписан Уговор о ревитализацији комплекса бившег ССНО

15/05/2024 0 By BERB

Фото: МГСИ/Предраг Митић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас, у име Владе Србије, Уговор о ревитлизацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО) са компанијом “Affinity Global Development”.

Весић је навео да је Влада изабрала за партнера у овом подухвату угледну америчку компанију, која ће инвестирати у реватилизацију комплекса бившег ССНО-а који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине.

Министар је истакао да ће све што се буде радило у оквиру ревитализације комплекса бити учињено у складу са законима Србије, у сарадњи са Владом Србије и свим релевантним институцијама у земљи које су надлежне за урбанизам и заштиту културне баштине.

Према његовим речима, биће обновљен објекат 25 година пошто је уништен у бомбардовању, додавши да за све то време никоме није пало напамет, пре ове Владе, да комплекс обнови. Весић је истакао да ће овај простор када буде реватилизован допринети развоју Београда и Србије.

Министар је посебно нагласио, због дезинформација које су се појављивале у јавности, да Влада Србија није продала земљу на којој се налази зграда, већ је како стоји у уговору, земљиште изнајмила на 99 година.

Весић је прецизирао да је инвеститор преузео обавезу да уколико не заврши инвестицију у року који је одређен уговором, Републици Србији врати без надокнаде земљиште и оно што до тада буде изграђено, напоменувши да инвеститор, према уговору, има обавезу да на истој парцели изгради Меморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године, а који Србија, нажалост, још увек нема. Меморијални комплекс налазиће се у власништву Републике Србије која ће одлучити о његовом програмском садржају и управљаће њиме, подвукао је Весић.

Изглед будућег комплекса биће одређен на међународном јавном архитектонском конкурсу, на који ће све заинтересоване архитекте моћи да се јаве. Министар Весић се захвалио првом потрпредседнику Владе Србије Синиши Малом на енергији и раду који је уложио у овај, као и остале пројекте који су покренули развој Београда и додао да је поносан јер заједно реализују још једну инвестицију важну за будућност Србије.

Генерални директор “Affinity Global Development” Aшер Абешepa рекао је да пројекат обухвата јединствен аспект сарадње у којој ће српске архитекте и дизајнери бити позвани да пријаве своје идеје за Меморијални центар.

На овакав начин реконструкција не само да представља фузију српске и америчке иновативности, већ исказује и поштовање према домаћем уметничком изразу, навео је он и додао да реконструкција не подразумева само изградњу зграда, већ и изградњу мостова међу културама, поштовање прошлости и стварањe темеља зa просперитетну будућност.