Искрено и челично пријатељство Србије и Кине

Искрено и челично пријатељство Србије и Кине

08/05/2024 Off By BERB

Фото: Слободан Миљевић

 

Председник Републике Србије Александар Вучић исказао је данас захвалност председнику НР Кине Си Ђинпингу на подршци коју та земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије, нагласивши да је Кина много помогла економском развоју наше земље од 2016. године.

Вучић је, на почетку разговора са кинеским председником у Палати Србија, поновио да је наша земља чврста и непоколебљива када је у питању поштовање Повеље УН и међународног поретка, те да смо веома одани пријатељи.

Он је указао на то да две земље имају одличне односе у свим сферама друштвеног живота.

Према његовим речима, за нас је од огромног значаја то што Кина, уз налог и подршку Си Ђинпинга, од 2016. године значајно доприноси економском напретку Србије.

Вучић je напоменуо да су кинеске компаније „HBIS group Serbia Iron & Steel“, односно некадашња Железара Смедерево, Зиђин рудник бакра у Бору и Зиђин рудник злата три највећа извозника из Србије.

Председник је оценио да је Споразум о слободној трговини са Кином отворио широм врата напретка нашој земљи.

Желимо да видимо много више кинеских туриста и још више кинеских компанија у различитим областима, поручио је Вучић и прецизирао да се данас потписује не само 29 државних споразума, већ и много комерцијалних уговора.

Председник Кине је рекао да је почаствован и импресиониран величанственим дочеком у Београду, гостопримством и пријатељством српског народа, што потврђује то да су односи двеју земаља на високом нивоу и да између два народа постоји искрено и челично пријатељство.

Он је изразио наду да ће његова посета отворити ново поглавље у односима Србије и Кине, и подсетио на то да су током његове претходне посете, пре осам година, две државе одлучиле да подигну односе до свеобухватног стратешког партнерства.

Си је објаснио да је дошао у Београд у оквиру посете Европи, будући да је Србија, како је рекао, постала први стратешки партнер Кине у Централној и Источној Европи.