Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – Сачувајмо хуманост

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца – Сачувајмо хуманост

08/05/2024 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

Као и сваке године, Црвени крст Србије данас је низом активности обележио Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Дружили смо се са грађанима на Тргу републике и представили им своје програме.

Волонтери и запослени спремили су предавања и радионицe за децу и одрасле. Присутни су могли да прошире знања о борби против трговине људима, о начину поступања у случају елементарних непогода, као и у случају наглог срчаног застоја. Такође, имали су прилику да чују здравствени савет, измере притисак и шећер у крви.

За децу је био спреман посебан кутак где су кроз игру учили о пружању прве помоћи, превенцији ризичног понашања које може водити у замке трговине људима и начинима да заштите себе и своје вршњаке. Малишани су могли да се фотографишу са маскотама програма промоције хуманих вредности, а старији да се информишу о нашем раду и чују савете од волонтера лекара.

Представили смо програм социјалне делатности, службу тражења, програм борбе против трговине људима, добровољно давалаштво крви, деловање у несрећама, програм прве помоћи, здравствено-превентивну активност, програм бриге о старијима
Догађајем на Тргу републике започели смо недељу Црвеног крста која траје од 8. до 15 маја. Током седам дана, разним акцијама трудићемо се да на најбољи начин представимо рад организације и тако мотивишемо суграђане да се придруже великој мрежи волонтера који проносе основне принципе које баштини Међународни покрет: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство, универзалност.

Овогодишњи слоган гласи: Сачувајмо хуманост!
Такође, бебе рођене у овој недељи добиће „пакетић добродошлице“ који спремамо у сарадњи са Министарством за рад, борачка и социјална питања. Мото ове акције је: Да нас буде више!

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се сваке године 8. маја, на дан рођења његовог оснивача и идејног творца Анриа Динана који је године 1859. присуствовао крвавој бици код Солферина где је након сукоба на бојном пољу остало више од 40 000 рањених и умирућих војника. Иако је био трговац случајно затечен на месту борбе, Динан је дошао међу повређене и данима остао у италијанском месту пружајући помоћ и организујући мештане да приме у своје домове рањенике независно од тога на чијој су страни ратовали. Његов поклич Tutti fratelli (Сви смо браћа) умирио је горчину код становника и отворио врата хуманости и солидарности, помоћи сваком човеку, без обзира на народност или веру. У част овом великом Женевљанину, као симбол заштите изабран је знак црвеног крста на белој подлози, што је исти симбол са швајцарске заставе само у обрнутом распореду боја знака и основе.