У акцији „Белведере” ухапшено девет припадника организоване криминалне групе

У акцији „Белведере” ухапшено девет припадника организоване криминалне групе

07/05/2024 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

У вишемесечној заједничкој међународној акцији под називом „Белведере“ припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Службе за борбу против организованог криминала Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Јавним тужилаштвом за организовани криминал у Београду и полицијама Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Чешке, заплењена је већа количина дроге и ухапшени су припадници организоване криминалне групе који се сумњиче за кријумчарење наркотика на територији наше земље, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и других држава Европске уније.

У синхронизованој акцији припадника МУП у Србији је ухапшено девет чланова ове организоване криминалне групе, док је В. Ш. (1971) за кога се сумња је вођа ове ОКГ ухапшен јуче у Чешкој на основу међународне потернице Интерпола коју је за њим расписала Србија. Такође, у јануару ове године у Босни и Херцеговини је ухапшен М. Т. (1990) који се сумњичи да је један од чланова ове ОКГ.

Српска полиција је због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога ухапсила И. Ш. (1985), П. Д. (1997), М. П. (1977), С. Д. (1956), А. Г. (1978), М. М. (1992), С. Ј. (1979), З. Х. (1993) и М. И. (1992).

Полиција је претресом станова и других објеката које су осумњичени користили на 15 локација у Београду, Сремској Митровици, Новом Саду, Лесковцу и Нишу, запленила око 168 килограма амфетамина, пет килограма марихуане, око 10.000 таблета опојне дроге МДМА, три литра амфетаминског уља и пет литара акумулаторске киселине потребне за производњу амфетамина, као и два пиштоља и око 60.000 евра.

Ухапшени на територији Србије приведени су, уз кривичну пријаву, надлежном тужилаштву и одређен им је једномесечни притвор.