Формализована одлука о учешћу JICA у изградњи РХЕ Бистрица

Формализована одлука о учешћу JICA у изградњи РХЕ Бистрица

07/05/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са главним представником канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) на Балкану Масахиром Уекијем о финансирању и изградњи реверзибилне хидроелектране Бистрица, најважнијег пројекта у енергетском сектору, који је препознат и у програму „Скок у будућност – Србија 2027“.

Данас смо добили званичну потврду да је јапанска влада, на челу са Министарством спољних послова, након прелиминарне анализе техничке документације, формализовала одлуку о учешћу JICA у изградњи РХЕ Бистрица, прве реверзибилне хидроелектране коју ћемо градити после више од три деценије, истакла је Ђедовић Хандановић.

Она је навела да је ова хидроелектрана, капацитета 628 мегавати, важна за балансирање и складиштење енергије, посебно због обезбеђивања довољно електричне енергије у наредном периоду, додавши да ће до краја године бити завршена припрема техничке документације, како би следеће године почели извођење припремних радова.

Масахиро Уеки честитао је министарки Дубравки Ђедовић Хандановић на реизбору за министра рударства и енергетике, истакавши жељу да се сарадња Србије и Јапана у енергетском сектору успешно настави и у наредном периоду, посебно због великог значаја РХЕ Бистрица за сигурност снабдевања и декарбонизацију енергетског сектора у Србији.

На састанку је констатовано да су завршени Идејни пројекат и Студија изводљивости, док је у току припрема Просторног плана подручја посебне намене, Студија о процени утицаја на животну средину као и Студија о заштити непокретних културних добара за пројекат реверзибилне хидроелектране Бистрица.

Формализација одлуке о започињању припремне студије Јапанске агенције за међународну сарадњу за изградњу РХЕ Бистрица донесена је након званичне посете парламентарног заменика министра спољних послова Јапана Јасушија Хосаке, поводом пуштања у рад постројења за одсумпоравање димних гасова на ТЕНТ А, пројекта који је успешно реализован у сарадњи са JICA.