Privrednici očekuju da naprave dobre poslove u Mostaru

Privrednici očekuju da naprave dobre poslove u Mostaru

16/04/2024 Off By BERB

Foto: Bojana Lalović

 

U Mostaru je danas počeo 25. Međunarodni sajam privrede, a više od 100 privrednika iz Srbije očekuju dobre sastanke, nove kontakte, poslove i veći izvoz. Nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa našim privrednicima.

„Na mostarskom sajmu privrede predstavlja se 26 kompanija iz Srbije poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova. Siguran sam da će naše firme ostvariti odlične kontakte, imati kvalitetne sastanke i dogovoriti nove poslove.  Ovo je najveći i najznačajniji privredni sajam u BiH i na njemu učestvuje više od 20 zemalja iz regiona i EU“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije. 

Dodaje da će obnavljanje leta između Beograda i Mostara omogućiti mnogo bolje veze među  privrednicima, turistima i građanima i podseća da je Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih partnera Srbiji, naša druga izvozna destinacija. Spoljnotrgovinska razmena je oko tri milijarde evra, suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra. Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra.

Prvi put na sajmu u Mostaru je Agrodron tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi. „Naš glavni zadatak jeste da razmenjujemo znanja i iskustva. U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva, domaćini ovde i poljoprivredni proizvođači iz regiona, ali i mi kao izlagači i ta interakcija je dragocena, da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, i naučimo o njihovim izazovima“, rekao je Momir Alvirović predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi, suosnivač Agdrodron tima.

Alvirović je dodao da je Agrodron među prvima u svetu u toj oblasti i da su do sada organizovali jako veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvili veliki broj znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

Velizar Perunović iz Milšped Grupe smatra da je vrlo dobro što su na Sajmu prisutni kao izlagači. „Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo prisutni, zato što region ovaj u kom se nalazimo je jako plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima mi možemo ponuditi našu uslugu.  S obzirom da smo najveći logističar na Balkanu, prisutni smo na tri kontinenta u 15 zemalja i siguran sam da naša usluga može adekvatno i ovde da se prepozna“, rekao je Perunović. Očekuje da kontakti na Sajmu doprinesu povećanju robne razmene između država i regiona.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: DAMAR KONFIT, GALEB METALŽITOPROMET-MLINPEK, DESTILERIJA POREČJEESO TRONAGRODRONRESORGRIN MAGNETIKGRADINA CINKADONISEUROCONS GROUPFEMANDPS KLAS, METAL-FLEKSPINK ĆEVABDžINICEMLADOST LESKOVACTEHNOMARKETNATURAL SYSTEM, HRANA PRODUKT, ER SRBIJA, VINARIJA ALEKSIĆFRIGLOZADRUGA 100 ŽENA  MTM SIRELA, JELA JAGODINAMILŠPED.

Na sajmu su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog okruga, koji će sutra učestvovati na poslovnim susretima privrednika.