Неопходно укључивање читавог друштва у решавање проблема дечјих бракова

Неопходно укључивање читавог друштва у решавање проблема дечјих бракова

05/04/2024 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs/kultura.gov.rs

 

Mинистар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас друштвени дијалог „Дечји, рани и принудни бракови“, у организацији овог министарства и у сарадњи са Ромском женском мрежом, Ромским женским центром „Бибија“ и Фондацијом Траг.

Министар Жигманов оценио је да ступање деце у ране бракове представља кршење једног од основних људских права, правo на детињство и право избора, води у зачарани круг сиромаштва, узрокује напуштање школе, доводи до трудноће и порођаја у малолетничком добу. Како је истакао, Република Србија је препознала овај проблем и уредила је правни и стратешки оквир додајући да сви заједно морамо да наставимо борбу против ове неприхватљиве друштвене појаве.

Те девојчице, рекао је министар, имају мање шансе да се школују, а могу бити изложене насиљу и злостављању. Министар је подвукао да су основни узроци дечијих раних и принудних бракова сиромаштво, низак степен образовања, родна неравноправност, а забрињавајуће је често присуство индикатора кривичних дела трговине људима и принудног закључења брака.

Потпредседница владе, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић је нагласила да је Влада Републике Србије родну равноправност и пуно остваривање људских права поставила у сам врх својих приоритета.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић нагласила је да је образовање један од начина и путева у борби против предрасуда и стереотипа, а остајање у образовању један од најбољих механизама борбе против уласка у малолетничке бракове.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић истакла је да је дечији брак један је од облика насиља и као такав мора и треба да има нулти степен толеранције.

У друштвеном дијалогу учествовали су и Александар Марковић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије, Данијела Вујичић, председница Одбора за Косово и Метохију НСРС, др Жељко Бркић, државни секретар Министарства унутрашњих послова, Марина Симовић Драшковић, в.д. директора Републичког завода за социјалну заштиту, Љиљана Михајловић, испред Националног савета ромске националне мањине, Милка Дамњановић, директорка Траг фондације, Славица Васић Митровић, председница УО Ромске женске мреже Србије, Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња опере и активисткиња, Нина Митић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, др Гордана Дамњановић, помоћница градоначелника Града Крагујевца.

Друштвени дијалог одржан је у оквиру Месеца ромског женског активизма који је започео 8. марта, на Дан жена, а завршава се 8. априла, на Међународни дан Рома.