Велика Плана ће угостити најмање 150 малишана српског порекла из дијаспоре

Велика Плана ће угостити најмање 150 малишана српског порекла из дијаспоре

05/04/2024 Off By BERB

Фото: Душан Вељовић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са област односа са дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас Велику Плану и разговарао са председником ове општине Страхињом Павешковићем.

Министар Милићевић представио је пројекат организације тематских летњих кампова за децу из дијаспоре, који ће током јула и августа бити одржани у градовима и општинама широм Србије.

Он је објаснио да су летњи кампови осмишљени са идејом да се млади српског порекла који живе у дијаспори упознају са историјом, традицијом земље из које потичу и усаврше знање матерњег језика.

Председник општине Велика Плана истакао је да ће се ова општина одазвати позиву министра за одржавање летњих кампова и најавио да ће конкуристати за организацију кампа у области културно-уметничких друштава. Истакао је да ће његова општина угостити најмање 150 малишана српског порекла из пет европских држава.

Цео пројекат организације летњих кампова за младе из дијаспоре финансира Влада Републике Србије а очекује се учешће најмање 10.000 младих из дијаспоре у камповима који би били организовани у 40 локалних самоуправа из целе Србије.