Праћење динамике радова на ремонту Рафинерије Панчево

Праћење динамике радова на ремонту Рафинерије Панчево

05/04/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је данас Рафинерију нафте Панчево, где су у току радови на капиталном ремонту.

„На ремонту Рафинерије нафте Панчево ангажовано је више од 3.000 радника, укључујући и екстерне извођаче, а вредност радова је око 95 милиона евра. Узимајући у обзир обим и комплексност свих радова који су предвиђени ремонтом, Министарство заједно са републичком инспекторима, руководством НИС-а и свима који су укључени у извођење ремонта, прати све активности би се посао завршио у року и квалитету који је предвиђен. Циљ је да производња и рад рафинерије после ремонта буду још поузданији, што значи и већу сигурност снабдевања домаћег тржишта“, рекла је Ђедовић Хандановић.

У оквиру посете Рафинерији, министарка је имала састанак са генералним директором НИС-а Кирилом Тјурдењевим и пословодством ове компаније, на којем је главна тема била динамика активности на ремонту. „Констатовали смо да постоји одређено кашњење, од два до три дана, у односу на план и у наредних десет дана заједно са НИС-ом, интензивно ћемо надгледати активности на ремонту како би одступања остала минимална и рафинерија што пре ушла у пун капацитет“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, залихе нафте и нафтних деривата тренутно су на нивоу од 80 дана просечне дневне потрошње. „НИС је у претходном периоду повећао увоз како би се обезбедиле веће резерве док траје ремонт, и те резерве су код њих тренутно око 50 одсто веће него што је уобичајено. Пратимо стање резерви које су у власништву државе, као и комерцијалних резерви, како бисмо имали довољно сигурности у случају непредвиђених околности“, навела је министарка.
 
Она је додала да је ремонт панчевачке рафинерије највећи подухват који се изводи од како је обновљен рад рафинерије после НАТО бомбардовања, а тим поводом јуче је одржан помен за три запослена фабрике који су на тај дан у бомбардовању 1999. изгубили животе.

Владимир Гагић, директор Блока Прерада у компанији НИС, рекао је да је капитални ремонт који је у току у Рафинерији нафте Панчево најкомплекснији у историји фабрике.
   
„Инвестициони пројекти који су обухваћени ремонтом треба да омогуће обнављање ресурса рафинерије и њихов поузданији рад. Такође, ове активности допринеће даљем унапређењу процеса производње и заштите животне средине. Због тога је наш фокус на квалитету радова и безбедности свих учесника у ремонту. На овај начин ми унапређујемо и развијамо наше производне капацитете, а самим тим јачамо нашу конкурентност и лидерску позицију на тржишту нафтних деривата“, изјавио је Владимир Гагић, директор Блока Прерада у компанији НИС.