У Бачкој Тополи откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих

У Бачкој Тополи откривен споменик палим борцима у ратовима деведесетих

05/04/2024 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић и председница Скупштине Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца и супругом погинулог борца Верица Kалуђеровић открили су данас споменик подигнут палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи, у касарни ,,Бачка“.

Министар Селаковић је истакао да на овај начин одаје пошта и чува успомена на људе који су дали своје животе борећи се за праведну, исправну ствар доказујући колико воле своје ближње, свој народ и своју земљу.

Министар Вучевић, истакао је да осим чињенице да сви јунаци који су уклесани на споменику имају везу – породичну, адресу становања, место рођења или коначну кућу на територији Бачке Тополе, без обзира да ли су Срби или Мађари, које су били животне доби, да ли су православне или римокатоличке вероисповести, да ли су верујући или неверујући – постоји још нешто што их спаја и данас када им клањамо и одајемо пошту, а то је да су они испунили своју реч.

Откривању споменика присуствовали су и припадници Министарства одбране и Војске Србије, чланови Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца, представници Покрајинског удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, припадници МУП Србије, локалне самоуправе.

Камен темељац је у новембру 2023 године положио министар Селаковић, а споменик се састоји од постамента на који је постављена статуа војника, подигнут је у част погинулим борцима у ратовима деведесетих година 20. века.

Његовим подизањем исказује се поштовање погинулим припадницима војске, који су дали своје животе за отаџбину, на понос грађана Србије и породица погинулих бораца. Аутор статуе је вајар Фрањо Мачковић, архитекта пројекта Љубица Дашић.