Производни програм казнено-поправних установа на 29. Међународном сајму хортикултуре – Beoplantfair

Производни програм казнено-поправних установа на 29. Међународном сајму хортикултуре – Beoplantfair

04/04/2024 Off By BERB

Фото: Управа за извршење кривичних санкција

 

Управа за извршење кривичних санкција представиће по осми пут производни програм казнено-поправних установа на 29. Међународном сајму хортикултуре – Beoplantfair, који почиње данас у Београду и траје до 7. априла.

Своје производе на сајму хортикултуре изложиће шест казнено-поправних установа и то КПЗ у Забели, Нишу, Сомбору, као и Васпитно-поправни дом у Крушевцу и КПЗ за жене у Пожаревцу, који по други пут представља свој производни програм.

По први пут ће ове године своје производе са заводске економије изложити и Окружни затвор у Смедереву, пре свега ракије од више врста воћа (јабуке, кајсије, шљиве и дуње) и цеђене сокове од воћа са овог пољопривредног газдинства.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић обишао је и ове године штанд Управе који се простире на више од 200 квадрата, што је дупло већи сајамски простор него ранијих година.

Царевић је поручио да се у свим већим заводима више од 50 одсто осуђених лица радно ангажује у погонима који израђују дрвне, металске и пољопривредне производе пошто заврше неопходну обуку уз помоћ наших инструктора и сертификованих кућа са којима Управа сарађује.

Такође, Царевић је изразио наду да је све више послодаваца спремно да запосли обучене бивше осуђенике како би им се пружила шанса да они и њихове породице имају сигурну егзистенцију.

Како је навео, цела заједница, у свим својим сегментима, треба да покаже да не гаји предрасуде према онима за које се сматра да су на „маргинама“ једног друштва.

У производним погонима највећих завода се организују сертификоване обуке осуђених лица за најдефицитарнија занимања како би им се олакшао повратак у заједницу. На штанду Управе ове године биће изложен парковски и баштенски мобилијар који су израдили осуђеници у заводима у Забели и Нишу (жардињере, ограде, гарнитуре за баште и други производи од кованог гвожђа).

Посетиоци сајма ће моћи да погледају гарнитуре, љуљашке, вртешке и клацкалице за децу које се производе у КПЗ у Нишу, као и цвеће које узгајају штићеници у ВП Дому у Крушевцу и осуђенице у КПЗ за жене у Пожаревцу.

Квалитетан рад осуђених лица је препознат на овој угледној манифестацији па је тако Управа прошле године добила два специјална признања и то за сезонски-цветни расад који се производи у ВП Дому у Крушевцу, као и за дизајн производа за парковски мобилијар из КПЗ у Нишу.

Такође је 2020. године завод у Сремској Митровици добио посебно признање за асортиман и квалитет транспортних уређаја (тракторске приколице и тешке дрљаче).

ОЗ у Смедереву са КПЗ у Сремској Митровици израдио је воћарску приколицу за транспорт, бербу и резидбу јабука. Приколице израђују осуђеници који су радно ангажовани пошто су завршили сертификовану обуку за вариоце у металском погону у КПЗ у Сремској Митровици.