Зрењанин спреман да организује летњи камп за децу из наше дијаспоре

Зрењанин спреман да организује летњи камп за децу из наше дијаспоре

04/04/2024 Off By BERB

Фото: Душко Вукајловић

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас Зрењанин како би градоначелника Сима Салапуру и његове сараднике упознао са плановима и пројектима Владе Србије усмереним на сарадњу дијаспоре и локалне самоуправе.

Милићевић је позвао руководство Града Зрењанина да се са својим пројектом пријави на конкурс Министарства за организацију летњих кампова за младе из дијаспоре.

Министар је подсетио да је претходне године Зрењанин учествовао у овом пројекту, када је угостио више од стотину малишана на спортском кампу.

Милићевић је рекао да је план да се и ове године током лета широм Србије организују кампови који ће угостити више од 10.000 наше деце из дијаспоре.
Како је истакао, свака локална самоуправа може да конкурише са својим пројектом организације кампа, а Влада Србије ће преко овог министарства сносити трошкове.

Милићевић је рекао да сви малишани који живе ван граница Србије морају да знају да кад дођу у матицу они овде нису гости, они су у Србији своји на своме и врата су им увек широм отворена.

Морамо да будемо јединствени где год живели, поручио је министар и замолио их да боравак у камповима искористе да усаврше знање српског језика, културе и историје, као и да у земљама у којима живе буду чувари традиције и идентитета, а када заврше школе и факултете да се врате у Србију и да у својој отаџбини искористе знање и искуство стечено у свету.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура захвалио је министру на позиву и најавио да ће и ове године конкурисати за организацију спортског кампа, као и да спрема посебна изненађења за учеснике а у духу Олимпијских игара, с обзиром да је ово олимпијска година.