Отворен Павиљон Србије на првом Бијеналу уметности на Малти

Отворен Павиљон Србије на првом Бијеналу уметности на Малти

14/03/2024 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

На првом Бијеналу уметности на Малти, које се одржава од 11. марта до 31. маја ове године, данас је отворен Павиљон Републике Србије, а нашу земљу представљају три уметника – сликари: Ивана Живић и Ђорђе Станојевић и вајар Миодраг Роган.

Тема првог Бијенала уметности у Валети, које се одржава под патронатом Унеска, јесте „Бело море маслињака“, а Република Србија једна је од земаља учесница која се представља у националном павиљону, у простору тврђаве Светога Елма изложбом „Ликовност и наслеђе: визуелни дијалог који носи поруку о потребама чувања и заштите“.

Помоћник министра културе за међународне односе и европске интеграције Станко Благојевић је, отварајући Павиљон Србије, пренео поруку потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић и нагласио значај представљања савремене уметности Републике Србије на најзначајнијим смотрама у свету.

„За Србију је ово важан културни догађај на међународном плану. Представљање савременог стваралашта на значајним међународним манифестацијама, и уметничке сцене у којој се огледа креативност, оригиналност, као и утканост традиције у наш осећај реалности, истовремено рефлектује посебност стила и универзалност израза и у културној политици Републике Србије заузима једно од најважнијих места“, рекао је Благојевић у име министарке културе и подсетио да је пoред Малте, Србија била присутна и на Бијеналу у Венецији, Квадријеналу у Прагу, Бијеналу дизајна у Лондону, Тријеналу у Милану и другим значајним манифестацијама.

Комесар и кустос изложбе Биљана Јотић, која је и директорка Музеја примењене уметности, истакла је да у самом почетку развијања новог бијенала уметности, Малта позива на теме историје, наслеђа, мултикултуралности, спајања времена и простора.

„Павиљон Републике Србије одговара концептом ликовна уметност и наслеђе: визуелни дијалог и просторна комуникација. У специфичном простору Fort St Elmo појављују се специфичне поетике Иване Живић, Ђорђа Станојевића и Миодрага Рогана. Три савремена израза, кроз помало заборављене ликовне медије, слике и скулптуре, повезују време и простор, а site specific поставка настала је у реакцији на архитектуру која је део наслеђа Малте. Овај помало романтичан концепт критички одговара на потребе трајања и очувања човека и природних процеса физичке реалности и бића у времену са префиксом „пост“ и паралелних реалности. Време и простор су недељиви, а уметност реагује сензибилитетом својственом човеку.“

Поред националних селекција, уметници из више од двадесет земаља представљају се и на бројним локацијама, широм Малте у оквиру тематских поставки.