Усвојен Акциони план за спровођење Стратегије запошљавања до 2026. године

Усвојен Акциони план за спровођење Стратегије запошљавања до 2026. године

14/03/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Акциони план за период од 2024. до 2026. године за спровођење Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године.

Усвајањем овог документа биће, између осталог, омогућено подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, даља промоција дуалног образовања, подстицање развоју конкурентности привреде, као и подршка развоју предузетништва у Србији.

У Стратегији су постављени општи и посебни циљеви који ћe се реализовати спровођењем појединачних мера, док се Акционим планом предвиђају конкретне активности које ћe се предузети ради обезбеђења услова да се циљеви и мере из Стратегије реализују. Такође, одређени су носиоци и партнери за спровођење тих мера, као и рокови.

Чланови Владе усвојили су Закључак о сагласности за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање посебним категоријама запослених и бивших запослених, односно бившим радницима у субјектима приватизације и инвалидским предузећима која су била у процесу реструктурирања.

На основу овог документа, у 2024. години ће се, под истим условима као и у периоду од 2015. године, укључујући и 2023. годину, повезати стаж осигурања бившим запосленима у субјектима приватизације и инвалидским предузећима која су на дан 13. августа 2014. године у пословном имену имала ознаку „у реструктурирању“. Такође, биће повезан стаж и бившим запосленима који су утврђени као вишак по Програму Владе, који не могу да остваре право на новчану накнаду код Националне службе за запошљавање у трајању до две године, јер им послодавац није уплатио допринос за пензијско и инвалидско осигурање за цео период рада, као и запосленима у субјектима приватизације и предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом који у 2024. години испуњавају услове за пензију и којима по том основу престаје радни однос. У 2023. години стаж није повезан за 9.980 бивших запослених у 59 субјеката.

На седници је усвојен Закључак о сагласности да се предузму неопходне активности за организацију манифестације „Србија те зове“ с обзиром на то да је један од основних циљева Владе системска подршка дијаспори, очување националног идентитета, језика, културе и других националних вредности које се остварују кроз различите активности и размене искустава омладине из дијаспоре и региона и матичне државе.
Манифестација „Србија те зове“ биће организована од 1. до 11. августа 2024. године, а учествоваће око 250 деце узраста од 12 до 15 година српске националности из: Сједињених Америчких Држава, Канаде, Аустралије, Аустрије, Италије, Мађарске, Немачке, Белгије, Шведске, Француске, Кипра, Украјине, Хрватске, Босна и Херцеговине Албаније, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, као и деца са Косова и Метохије.
Програм ове манифестације је едукација деце, учење српског језика и историје Србије, тренирање и играње пријатељских утакмица са децом из београдских клубова у пет олимпијских дисциплина: кошарка, одбојка, тенис, фудбал, и рукомет, као и дружење са децом из различитих земаља.

У циљу пружања брзог одговора на хуманитарне потребе расељених лица из Украјине и чланова њихових породица који се због актуелне ситуације не могу вратити у Украјину, Влада Србије продужила је важење одлуке о пружању привремене заштите у Републици Србији расељеним лицима из ове земље.

Чланови Владе донели су ову одлуку, имајући у виду да важење претходне одлуке истиче 18. марта ове године, а да услед актуелне ситуације у Украјини постоје разлози због којих је неопходно и у наредном периоду пружати привремену заштиту расељеним лицима ради заштите њихових основних људских права и слобода.