Turizam Srbije predstavljen u Sofiji – Sajam turizma „Holiday and SPA“

Turizam Srbije predstavljen u Sofiji – Sajam turizma „Holiday and SPA“

14/03/2024 Off By BERB

Foto: TOB

 

Turistička organizacija Srbije objedinjuje predstavljanje turističke ponude naše zemlje na 40. sajmu turizma Holiday & Spa u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj, koja se održava od 13. do 15. marta.

Na štandu Srbije ove godine učestvuje ukupno 26 izlagača – turističkih organizacija destinacija iz Srbije i predstavnika turističke i ugostiteljske privrede. Tokom tri dana sajma bugarskim agencijama i individualnim posetiocima promovišu se ponude kratkih odmora u gradovima, banjski i planinski turizam. Uz izuzetno dobru avio povezanost između Beograda i Sofije direktnim letovima Er Srbije, kao i odličnu drumsku povezanost, glavni razlozi za posetu bugarskih turista našoj zemlji su raznovrsni kulturno istorijski sadržaji, manifestacije, vinski turizam, gastronomija.

Prvog dana održavanja sajma, štand Srbije su posetili ministarka turizma Bugarske, gđa Zorica Dinkova, i ambasador Srbije u Sofiji, gdin Željko Jović. Istog dana, na štandu je održan sastanak predstavnika gradova i destinacija iz regiona, na kome se razgovaralo o jačanju saradnje u promociji i nastupu regiona na dalekim tržištima, prvenstveno na tržištu Kine.

U 2023. godini Srbiju je posetilo 110.419 turista iz Bugarske, za 35% više nego prethodne godine. Ovi turisti su u 2023. godini ostvarili ukupno 197.934 noćenja, što je povećanje od 39%, i što stavlja Bugarsku kao tržište na deseto mesto po broju noćenja stranih turista.