Унапредити положај српске националне мањине у Албанији

Унапредити положај српске националне мањине у Албанији

11/03/2024 Off By BERB

Фото: Душан Вељовић

 

Министар без портфеља задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се данас у Тирани са албанским Комесаром за заштиту од дискриминације Робертом Гајдом.

Министар Милићевић је комесара Гајду упознао са функционисањем савета националних мањина у Србији који се непосредно бирају у складу са законом, пре свега брину о националној култури, језику и свом писму, а финансирају се из Буџета Републике Србије. Министар је посебно указао на положај албанске националне мањине у Србији и истакао жељу да равноправан статус имају и Срби у Албанији.

„Захваљући иницијативи председника Вучића и премијера Раме билетерални односи две земље су кроз иницијативу Отворени Балкан на много вишем нивоу него икада раније. Захваљујући тој визионарској и одговорној иницијативи грађани обе земље могу да путују само са личном картом, а од пре неколико дана отворено је и тржиште радне снаге тако да сви грађани Албаније имају исти радно-правни статус у Србији као и грађани Србије, а исто ће важити и за држављане Србије у Албанији“, истакао је министар Милићевић.

Комесар Гајда се посебно захвалио на доброј сарадњи Амбасади Србије у Тирани и истакао значај и конструктивну улогу представника Срба у Комитету за националне мањине Албаније. Он је такође упознао министра са функционисањем Комитета, начином избора и финансирања, али и чињеницом да чланове Комитета испред националних мањина потврђује Влада Албаније.

Гајда је министру Милићевићу захвалио на посети и истакао намеру да као Комесар помогне успешнијем функционисању удружења Срба у Албанији, користећи механизме које предвиђа држава Албанија.

Министар Милићевић претходно је јутрос посетио Манастир Светог Јована у граду Елбасан где се поклонио моштима првог српског краља Јована Владимира. Јуче се у граду Фир на југу Албаније састао са представницима Удружења Срба „Јединство“ где је обишао и радове на изградњи нових просторија школе у којој ће деца српског порекла моћи да изучавају матерњи језик, културу и традицију.