Oдржана међународна обука за збрињавање тешко повређених у ванболничким условима

Oдржана међународна обука за збрињавање тешко повређених у ванболничким условима

11/03/2024 Off By BERB

Фото: Милан Костић

 

У Црвеном крсту Србије одржана је тродневна обука у збрињавању великих траума у ванболничким условима. Обука је подразумевала савладавање вештина неопходних за препознавање механизама повреде и збрињавање тешко повређених, а одржали су је ИТЛС (ITLS – International Trauma Life Support/ Међународна организација за едукацију у збрињавање трауме у ванболничким условима) инструктори из Словеније.

Сваки полазник је обучен да изврши организовану, временски ефикасну процену; да одреди приоритете и изврши најхитније интервенције и одговарајуће припреми за транспост повређену особу.

Полазници су били лекари и медицински техничари из више клинично-болничких центара и службе Хитне помоћи. Они ће знање унапређено на овој едукацији наставити да преносе даље како колегама, тако и различитим спасилачким категоријама међу којима су и тимови Црвеног крста.

Главни фокус курса био је препознавање стања која захтевају хитан транспорт у болницу како би се пацијент спасао.

Ова врста едукације може бити корисна и студентима медицине, специјализантима ургентне медицине, медицинским сестрама и техничарима и различитим спасилачким службама које имају обавезу да делују у случају несреће.

Циљ обуке је био да мотивишемо што већи број здарвствених радника и припадника спасилачких служби да унапреде знања и вештине у овој области и прихвате протоколе који се користе у свету, тако омогућавајући пацијентима да максимално збринути на терену стигну до болнице.