Министарство културе издвојило 37 милиона динара за Музеј ћирилице у Рачи

Министарство културе издвојило 37 милиона динара за Музеј ћирилице у Рачи

04/03/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас Музеј ћирилице у Рачи код Бајине Баште, за чију адаптацију је Министарство културе укупно определило 37 милиона динара, и том приликом истакла да ће ова изузетно важна установа имати задатак да едукује и образује младе, али и да штити наше национално писмо – ћирилицу као важан део националног идентитета.

Гојковић је прецизирала да је Министарство културе у последње две године за реконструкцију некадашње школе у Рачи, како би се прилагодила за Музеј ћирилиице, као и за припрему будуће поставке, укупно уложило 37 милиона динара и изразила уверење да ће ова установа бити потпуно завршена до краја ове године.

„Министарство културе је здушно подржало пројекте рестаурације, адаптације и реконструкције овог предивног здања бивше школе. Конкурсом ‘Градови у фокусу’ 2023. године смо издвојили 17 милиона динара за радове и захваљујући тој подршци, данас се налазимо у већ завршеном Музеју ћирилице. Ове године, истим конкурсом, Министарство културе је подржало завршетак овог пројекта са 20 милиона динара, а новац је предвиђен за партерно уређење и за поставку која ће бити у Музеју ћирилице“, напоменула је Гојковић.

Гојковић је рекла и да ће бити изграђен амфитеатар који ће омогућити да се различити културни програми одвијају испред Музеја ћирилице, као и модерне дигиталне интерактивне поставке прилагођене деци.

„Музеј ћирилице има циљ да образује, едукује и, наравно, штити наше ћирилично писмо. Радујем се овом пројекту скоро као ниједном до сада, који је финансиран путем конкурса ‘Градови у фокусу’, зато што има један посебан национални значај, а то је добра сарадња Министарства културе, Владе Републике Србије и локалне самоуправе на заштити културног наслеђа и на заштити ћириличног писма које је, сви смо свесни, данас, у 21. веку, почело да губи трку“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је истакла да морамо да се боримо на заштити ћирилице, јер ћирилично писмо је важан део националног идентитета нашег народа. „Како други штите себе, тако морамо да штитимо и ми нас. Овај објекат ће бити важан део образовног система нашег школства, тако да све школе које планирају своје екскурзије или радне посете имају обавезу да посете Музеј ћирилице и да раде на томе да на сваки начин очувамо наше писмо“, истакла је Гојковић и додала да је неопходно да деца у најранијем узрасту посећују музеје, галерије, позоришта и да се на тај начин покаже да је култура изузетно значајна за формирање личности од најранијег доба.

„Ми смо донели Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, основали смо и Савет који даје препоруке и то је једна битка која мора да буде упорна и садржајна да би се спасло ћирилично писмо у 21. веку“, закључила је Гојковић.

Пре обиласка Музеја ћирилице, Гојковић се састала са председницом општине Бајина Башта Весном Ђурић и том приликом указала на значај сарадње Бајине Баште и Ужица, овогодишње националне престонице културе Србије, а председница општине захвалила је Гојковић на личној подршци за реализацију пројекта Музеја ћирилице.