Гојковић отворила Малу сцену Народног позоришта у Нишу

Гојковић отворила Малу сцену Народног позоришта у Нишу

01/03/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић отворила је Малу сцену Народног позоришта у Нишу и истакла да је ово прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи након више деценија, а да је држава инвестирањем 1,27 милиона евра у овај пројекат показала колико су улагање у културу и њена децентрализација битни за укупни квалитет живота у једном граду и држави.

Гојковић је нагласила да се данас исписују нове странице историје и отвара једно значајно поглавље не само за Народно позориште и град Ниш, већ и за читаву културну сцену Нишавског округа и наше земље, као и да је почаствована Захвалницом Народног позоришта Ниш, коју јој је уручио директор установе Спасоје Ж. Миловановић, јер је то додатни подстрек за наставак заједничког улагања у културу и развој позоришног живота широм Србије.
„Једно од првих места на позоришној мапи Србије данас постаје богатије за једну нову сцену, на радост глумаца, режисера и других позоришних прегалаца, као и свих грађана овог лепог и културно-историјски изузетно важног града за цео наш народ и државу, поготово ако имамо у виду да је ово прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи након више деценија“, указала је Гојковић.
Подсетила је да су пре само две године на истом овом месту започети разговори о томе да се нишко позориште прошири и добије потпуно нови део зграде.

„У врло кратком року, Министарство културе и Влада Србије издвојили су за овај пројекат 1,27 милиона евра и тако на делу показали колико су улагање у културу и њена децентрализација битни за укупни квалитет живота у једној заједници. Изградња Мале сцене наставак је континуираног улагања Министарства културе у инфраструктурне објекте широм Србије како би сви наши грађани имали једнак приступ квалитетним програмима и садржајима из културе“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је рекла да можемо бити поносни што ће ускоро и у комшилуку, у Пироту, бити отворен нови мултифункционални културни центар, што ће Параћин добити Музеј стакларства, јединствен у овом делу Европе, Пожаревац нову зграду Галерије посвећену једној од највећих српских уметница Милени Павловић Барили а Чачак Музеј кошарке, такође јединствен на овим просторима.

„Изградња ове модерне позоришне сцене, као ни сви наведени пројекти не би били могући да наша земља у последњој деценији није остварила значајан економски напредак, који је омогућио и већа улагања у културу. Одговорном културном политиком показали смо да држава не посматра културу као трошак, већ као мудру инвестицију и залог за будућност. За само три године обновили смо 108 објеката културе широм Србије и у знатној мери унапредили законску регулативу, дубоко свесни чињенице да је култура оличење народа и државе и један од најважнијих стубова националног идентитета“, истакла је Гојковић.

Гојковић је рекла да је од давног 11. марта 1887. године, када је у гостионици „Кнез Михајло“ одржавањем представе „Српски ајдуци“ Јована Стерије Поповића заживело позориште у Нишу па све до данашњих дана, овај град расадник значајних стваралаца који су нашу културу и уметност прославили широм света.

„Настало визијом Стевана Сремца, Милорада Петровића, Стевана Никшића и других великана тога доба, током 137 година успело је да опстане и изађе јаче и разиграније из свих недаћа које су током 20. века задесиле Ниш и Србију“, напоменула је Гојковић.

Подсетила је да су за то време на сцени нишког позоришта играли врхунски глумци и уметници, режирала највећа имена уз мајсторе сценографије, костимографије и остале можда мање видљиве, али ништа мање важне сегменте чаролије позоришног механизма.

„Развојни пут овог позоришта потврда је да ентузијазам, труд, умеће и упорност увек пронађу пут до публике и критике и заслужено заузму важно место на културној сцени. Да би Нишлије имале достојне наследнике својих великана, међу којима су само неки Нађа Регин, Душан Радовић, Мића Татић, Танасије Узуновић, Стеван Сремац, Љубиша Самарџић, Снежана Никшић, Десимир Станојевић, неопходно је да позориште за нове генерације нишког глумишта има модеран и квалитетно опремљен дом“, појаснила је Гојковић.

Гојковић је рекла да се изградњом Мале сцене пред Народним позориштем Ниш отварају бројне нове могућности за креативност позоришног израза и стварање нових програма.

„За средину која има дугу позоришну традицију, битна новина је и то да ће, захваљујући Малој сцени, позориште моћи да изводи две представе истовремено, што је од нарочите важности ако имамо у виду да је током прошле године ова установа имала чак 60 хиљада посетилаца“, нагласила је Гојковић и Народном позоришту Ниш честитала за велико интересовање публике.

Истичући да се, захваљујући својој богатој историји и врунским извођењима најзначајнијих дела домаћих и светских књижевних аутора, Народно позориште Ниш позиционирало као светионик целокупне културне сцене југоистока Србије, Гојковић је рекла да је ова установа у потпуности заслужила добијање нове, Мале сцене, која ће наставити да оснажује уметничке вредности и подстиче позоришно стваралаштво, првенствено на добробит и радост своје верне и многобројне публике.

„Уверена сам да ће Народно позориште у Нишу и на овим новим даскама које живот значе бити место врхунске уметности и животне радости какву само позориште може да пружи“, закључила је Гојковић и позвала присутне да уживају у првој представи која се изводи на новој, Малој сцени Народног позоришта Ниш.