КБЦ Земун симбол здравствене бриге и сигурности за наше грађане

КБЦ Земун симбол здравствене бриге и сигурности за наше грађане

23/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић исказала је данас, на свечаности поводом обележавања 240-годишњице постојања Клиничко-болничког центра Земун, захвалност лекарима због тога што су својим несебичним радом од те установе направили симбол здравствене бриге и сигурности за наше грађане.

Брнабић је том приликом подсетила на то да је Влада Србије за последњих шест година уложила укупно 853,8 милиона динара у то да се побољшају и модернизују услови рада и лечења у тој здравственој установи.

Она је посебно изразила захвалност за херојски напор који су лекари, медицинске сестре, техничари и сви остали запослени у тој установи уложили током пандемије COVID-19, нагласивши да су се борили за сваки живот, пружајући негу и подршку пацијентима у најтежим тренуцима за њих, њихове породице и нашу земљу.

Министарка здравља Даница Грујичић подсетила је на то да је доласком младог хирурга Војислава Суботића и претварањем болничке кухиње у операциону салу, Земунска болница кренула у ново доба медицине.

Данас када КБЦ Земун поседује 12 операционих сала, добро је сетити се болничке кухиње са почетка њихове приче, из које је кренуо доктор Суботић, јер јубилеји попут овога треба да нас подсете на то да од нас ништа не почиње, нити се са нама завршава, рекла је министарка.

Ми смо ту да одржимо, унапредимо и предамо даље знање, умеће, способности и таленте на добробит свих наших пацијената, оценила је Грујичић.

У знак признања за дела хришћанске љубави и рад на развоју здравства, просвете и науке, Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је КБЦ Земун Орден Светог Саве другог степена.

На данашњој свечаности додељене су свечане плакете, међу осталима, премијерки Ани Брнабић, патријарху СПЦ Порфирију и министаркама здравља, просвете и науке, технолошког развоја и иновација – Даници Грујичић, Славици Ђукић Дејановић и Јелени Беговић.

Земунска болница, данашњи Клиничко-болнички центар Земун, основана је 1784. године и најстарија је болница у Србији.

Први рендген-апарат набављен је већ 1901. године, само једну годину пошто је додељена Нобелова награда за откриће X зрака.

Под називом Клиничко-болнички центар Земун, болница делује од 31. децембра 1983. године.