Помоћ преосталим српским породицама у Братиловцу код Косовске Каменице

Помоћ преосталим српским породицама у Братиловцу код Косовске Каменице

24/02/2024 Off By BERB

У селу Братиловцу скривеном од остатка света у њедрима дубоке шуме у високом побрђју, што се пружа изнад Косовске Каменице, до кога води тешко проходан блатњави пут, дим се вије из оџака два дома у којима живе Ристићи. А, прича о њима тера сузе на очи, али, истоврмено, изазива и дивљење.

У једном од преосталих српских домова у Братиловцу, које некада бејаше јако и богато село, живе Будимир Ристић, супруга му Дубравка и Будимирова мајка Живка. Услови у којима истрајавају нимало нису пријатни, јер Будримир болује од мултипла склерозе, а Дубравка је жена са тежим обликом душевног поремећаја. Они су родитељи четворо деце, четрнаестогодишњег Лазара, дванаестогодишњег Луке, деветогодишње Милице и седмогодишње Бојане. Међутим, због болести родитеља одлуком надлежних установа, а на његов захтев и жељу старатељство над овом децом од 2019.године дато је Будимировом Брату Новици Ристићу. Он живи у кући недалеко од дома свог брата, са женом Љуљетом Албанком из околине Скадра. И он и супруга подједнако брижно воде рачуна, како о свом четворогодишњег синчићу Луки, тако и о Будимировој и Дубровкиној деци, што заслужује свако поштовање и дивљење. Љуљета, вредна и педантна домаћица, не дозвољава да деца буду запуштена, гладна и жедна. Покућство у кућа коју су им пре неколико година саградили хуманитарци из организације „ Срби за Србе“ и хуманитрано удружење „Мајка девет Југовића“ скромно је, али уредно и чисто. Скромност и доброта красе ово двоје супружника који подижу петоро деце али се такође брину и о болесном брату и снахи.

Новинари листа „Јединство“ предвођени директорицом и уредницом листа, Радом Комазец, посетили су Ристиће у Братиловцу и уручили им прехрамбене намирнице, слаткише, играчке и гардеробу за децу.

– Нашом посетом Ристићима и скромном помоћи коју смо им уручили желимо, заправо, да им дамо, пре свега, једну моралну подршку и изразимо захвалност с наше стране што опстају у свом завичају, упркос изузетно тешким животним условима, а знајући чињеницу да су многа села у побрђу Косовског Поморавља остала пуста, без становника. Иако нам се Ристићи ни у једном трентуку нису пожалили и рекли да немају довољно, сматрамо да њима заиста треба помоћи, пре свега материјално јер подизање петоро деце у животним условма и суровом окружењу у каквом живе Ристићи није лако. Ако се томе дода и болест Дубравке и Будимира која изискује већа новчана средства за куповину лекова које користе, њима је неопходно помоћи. Истовремено, наши новинари ће се максимално ангажовати на анимирању надлежних, али и свих који могу да помогну да се пут до Братиловца колико- толико поправи јер смо видели да је, управо, пут један од огромних проблема са којим се, поред осталог, ове две преостале српске породице суочавају – истакла је Рада Комазец.

Подсетимо да су новинари „Јединства“ у претходних неколико месеци обишли још неколико породица са више деце и социјално угрожених породица у Косовском Поморављу уручивши им хуманитарну помоћ.

– Наставићемо са оваквим акцијама и убудуће јер желимо са своје стране да дамо и подршку нашим људима који опстају на својим вековним огњиштима, првенствено породицама са децом, јер су та деца наша будућност. Дакле, сви наши новинари су сагласни да наставимо са хуманитарним акцијама, али исто тако наставићемо, како смо и то до сада чинили да преко текстова и извештавања са терена о животу наших људи и у најзабаченијих срединама широм Косова и Метохије, анимирамо надлежне да се укључе у помоћ свуда тамо где је она потребна – казала је Рада Комазец, док су је деца Ристића грлила на растанку.

 

С. Ивковић