Održana humanitarna projekcija filma „20 dana u Mariupolju“

Održana humanitarna projekcija filma „20 dana u Mariupolju“

23/02/2024 Off By BERB

Foto: Siniša Obrenić

 

Sinoć je u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, prikazan film „20 dana u Mariupolju“, reditelja Mstislava Černova, novinara Asošijejted presa (AP) i dobitnika Pulicerove nagrade. U pitanju je bila humanitarna projekcija i ceo prihod od prodaje ulaznica biće prosleđen organizacijama koje pomažu ugroženima ratom u Ukrajini.

Budući da su projekciju organizovali Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa ambasadama Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, pre projekcije filma publici su se obratili ambasador Ukrajine u Beogradu, NJ.E. Volodimir Tolkač i ambasador Velike Britanije u Beogradu, NJ.E. Edvard Ferguson, a video porukom i reditelj Mstislav Černov.

Ambasador Tolakač podsetio na 728. dan rata i deset godina od početka ruske invazije. „Danas Ukrajina plaća najveću cenu. Mi branimo našu slobodu, mi branimo naš dom, mi branimo naše porodice, istovremeno Ukrajina brani i budućnost Evrope, budućnost Evropske unije i Budućnost Srbije, budućnost naše demokratije, našu zajedničku budućnost.“

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson rekao je da ovaj dokumentarni film podseća svet šta se dešava u Ukrajini. „Podržavamo narod Ukrajine u potpunosti. Zaista je važno biti večeras ovde. Voleo bih da kažem da se radujem što sam danas tu na projekciji, ali nažalost nije tako. Film je težak i mučan. Važno je da se narod Ukrajine bori za sve nas”, istakao je britanski ambasador.

Dokumentarni film „20 dana u Mariupolju“, dobitnik je više prestižnih filmskih nagrada i priznanja, uključujući nagradu BAFTA Britanske akademije i nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film.

Ovaj film je pravi video dnevnik o opsadi grada, što je u svojoj video poruci objasnio i autor filma, Mstislav Černov koji je podsetio da su prošle dve godine otkako je Maripolj bombardovan i uništen i da je njihov cilj bio da što bolje zabeleže ovu tragediju i da je prikažu svetu, kako bi znao šta se tamo dešavalo. „Želja nam je bila da svet zna za ovo, da grad Mariupolj ne bude samo neka reč, već je ostao priča i simbol jedne velike tragedije“ – poručio je Černov i dodao: „Ideja je se nauči i izvuče nešto važno iz ovih užasnih tragedija i da ne dozvolimo da se ikada ponovi. Ne sme da bude zaboravljeno”

Opsada Mariupolja trajala je 86 dana i zločinima koji su tamo počinjeni. Grad je okupiran od strane Rusije nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.
Mstislav Černov i njegov međunarodni novinarski tim, koji je ostao u gradu pokušao je da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke.

Karte za ovu projekciju su rasprodate, a u mnogobrojnoj publici osim predstavnika medija, moglo se primetiti i više diplomata i ljudi iz kulturnog i javnog života.

Podsećamo, autor filma, Mstislav Černov je zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima filma Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, prošlogodišnji je dobitnik Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

An apartment building explodes after a Russian army tank fires in Mariupol, Ukraine, Friday, March 11, 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Film “20 dana u Mariupolju” je nominovan za Oskara u kategoriji “Najbolji dokumentarni film godine”, a dodela ove najprestižnije filmske nagrade će se održati 10. marta 2024. godine.