Сарадња са Француском у процесу енергетске транзиције

Сарадња са Француском у процесу енергетске транзиције

20/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са амбасадором Републике Француске у Србији Пјером Кошаром о кључним питањима сарадње две државе у области енергетике.

Истакнути су важни пројекти и иницијативе, укључујући модернизацију преносне мреже, потенцијалну сарадњу у хидро сектору и диверсификацију извора снабдевања гасом. Ђедовић Хандановић је подвукла успех прошлогодишњих аукција, спроведених дигитализовано и у складу са ЕУ стандардима, што је резултирало готово потпуном расподелом капацитета.

Она је навела да ћемо у наредном периоду уложити око 400 милиона евра у ревитализацију хидроелектрана Потпећ, Власинске, Бистрица и Ђердап 2 како бисмо продужили век њиховог трајања и повећали снагу. Део ових пројеката, како је навела, финансира се кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан. Ђедовић Хандановић је истакла да ће ЕПС у првој половини наредне године завршити и ветропарк Костолац, што је изузетно важна прекретница у пословању нашег највећег предузећа, јер ће ово бити први ЕПС-ов пројекат из енергије ветра.

Ђедовић Хандановић је најавила да се планирају измене закона у рударском сектору, који ће додатно штитити интересе Србије. Такође, очекује се завршетак Стратегије управљања минералним и другим геолошким ресурсима у Републици Србији ове године, док су завршене јавне консултације за Интегрисани национални енергетски и климатски план који је спреман за усвајање. Дефинисани циљеви у ИНЕКП-у су усмерени ка постизању 45 одсто производње електричне енергије из обновљивих извора, смањењу емисија CО2 за 40,3 одсто у односу на 1990. годину и значајном повећању енергетске ефикасности.

На састанку је разговарано и о малим модуларним реакторима, као извору базне енергије у енергетској транзицији. Ђедовић Хандановић је навела да је неопходно размотрити алтернативе које ће обезбедити енергетску стабилност у процесу зелене транзиције и задовољити растуће потребе Србије за енергијом у годинама које долазе.

Пјер Кошар, амбасадор Француске, истакао је подршку Француске у остваривању енергетске транзиције у Србији. „Француска и наша енергетска предузећа су партнери Србије на путу енергетске транзиције. Знамо за амбициозне циљеве које сте дефинисали кроз ИНЕКП и спремни смо да подржимо пројекте у области обновљивих извора енергије, као и да пружимо техничку подршку кроз разне пројекте, размену знања и искуства“, рекао је амбасадор.