Zaječarsko pozorište ,,Zoran Radmilović’’ sa predstavom ,,Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja'’ 23. februara u Pan teataru

Zaječarsko pozorište ,,Zoran Radmilović’’ sa predstavom ,,Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja'’ 23. februara u Pan teataru

20/02/2024 Off By BERB

Foto: Pozorište Zoran Radmilović

 

Prvo gostovanje zaječarskog pozorišta ,,Zoran Radmilović’’, u pozorištu ,,Pan teatar’’, biće izvedeno 23. februara u 20:30 časova, sa predstavom ,,Čučuk Stana’’. Predstava će biti odrigrana na kamernoj sceni ,,Mihajlo Viktorović’’.


Od 11.novembra 2023. godine Pan teatar je otvorio kamernu večernju scenu “Mihailo Viktorović”. Na samom otvaranju govorile su kolege koje su radile i družile se sa Mikom: Branko Jerinić, Boba Stojnić, Nada Blam, Nebojša Bradić i Branko Platiša. Od tada do danas je na kamernoj sceni “Mihajlo Viktorović” odigrano 35 predstava iz naše i gostujuće produkcije.

Vladimir Đuričić , direktor Narodnog pozorišta Timočke krajne “Zoran Radmilović” i Olivera Viktorović Đurašković, umetnička direktorka pozorišta Pan teatra su 2. februara ,u Zaječaru, u okviru proslave Dana pozorišta ,,Zoran Radmilović’’, potpisali protokol o saradnji, što otvara mogućnost za razmenu gostovanja, moguće zajedničke projekte i koprodukcije, kao i druge oblasti od značaja za rad ovih pozorišta.

 

ČUČUK STANA – Srpkinja i Grkinja
Tekst i režija: Željko Hubač
Igra: Nataša Petrović
Asistent reditelja: Olivera Viktorović Đurašković
Dizajner scene: Željko Hubač
Realizacija scenografije: Mirko Stokić
Kostim: Gorica Ilić i Mirjana Stanojević
Izbor muzike: Željko Hubač i Olivera Viktorović Đurašković
Video rad: Emir Avdić
Dizajn svetla: Dragan Marković
Ton: Dušan Purešić
Rekviziter: Željko Šoršokanović
Sufler/ inspicijent: Sanja Mitić Jelenković
Organizator: Miroslav Kamenković

,,Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam. Suštinski, Čučuk Stana je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji.’’

Željko Hubač:

„Kada je direktor zaječarskog teatra zatražio od mene da napišem ovaj komad ja sam bio uveren da postoji zaista velika literatura o toj ženi i da će to biti komplikovan posao. Verovali ili ne, sve se svelo na tri , 4 knjige u kojima su isti tekstovi bili preštampavani i koji su neka subjektivna vizura Čučuk Stane. Kod Vuka Karadžića postoji samo mali pasus o njoj“, kaže autor i reditelj monodrame Željko Hubač „Dosta toga je ušlo u literaturu na nivou legendi. Ja sam stekao utisak da je Čučuk Stana bila prva srpska feministkinja. Zamislite ženu koja sa 15 godina uzjaše konja i ode u Poreč i od loklanog moćnika potraži nazad svoju spremu. Žena koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine i što je najstrašnije ostane bez novca, bez egzistencije nakon 6 godina krvarenja. Kad sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo. Iako iz Sikola gde nije mogla steći neko obrazovanje ona je sa 24 godine govorila 5 jezika, poznavala etikeciju ponašanja u visokom društvu, spasila život svom mužu Jorgaću koji je trebalo da ode u Radovanjski lug gde bi bio ubijen kao Krađorđe. Bila je superiorna u inteligenciji u muškom okruženju, posebno u odnosu na plahovitog Hajduk Veljka koji je razmišljao srcem. I Grci i Srbi su joj obećavali da će biti zbrinuta, ali to nisu ispunili. Čučuk Stana je umrla sama, njen grob je trajao onoliko koliko je trajao život njene ćerke i mi danas samo možemo da slutimo koliko je Čučuk Stana bila ono što smo gledali u predstavi ili nešto više ili manje, jer iako je bila relevantrna istorijska ličnost o njoj nema dovoljno dokumenata.“, kaže Hubač.

Glumica Nataša Petrović u susretu sa novinarima ističe da je rasla uz priče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku koje je slušala od svoje bake koja se kao i junakinja koju je tumačila zvala Stana.

„Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog . Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani koja je malena ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu“, ističe Nataša Petrović.

Asistent reditelja Olivera Viktorović ističe da je Stana ozbiljno jaka žena, ona je i žena i muškarac. „Danas takvih žena naravno da ima, imali smo ih i kroz istoriju, a ja sam imala tu privilegiju da me je jedna Čučuk Stana gajila. Izuzetno mije drago da sam učestvovala u ovom procesu koji zaista nije bio dug, ali mislim da je bio vrlo uspešan i mislim da će Nataša dugo igrati “Čučuk Stanu“, kaže Olivera Viktorović Đurašković.