Отварањем изложбе у Државном архиву почело обележавање Дана државности

Отварањем изложбе у Државном архиву почело обележавање Дана државности

14/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је данас изложбу “Устави Кнежевине Србије и Краљевине Србије” у Државном архиву Србије, чиме је отпочело овогодишње обележавање Дана државности-Сретења.

Брнабић је указала на то да се Сретење не прославља само на Опленцу, у Орашцу и Београду, већ и у Лесковцу, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Суботици, Зајечару, Прокупљу, Врању, Аранђеловцу и многим другим градовима широм Србије.

Она је нагласила да је прославу Дана државности, каква се организује ове године, иницирао председник Србије Александар Вучић, јер је сматрао да национални празник не треба да буде само нерадан дан са неколико церемонија, већ да сви треба да се подсете тога шта се слави.

Председница Владе је указала на то да је неопходно да се присетимо тога шта су наш идентитет и наша државност и да одамо почаст нашим прецима без којих не би било ни наше независне државе.

Премијерка је напоменула да је посебно за ову прилику Државни архив изложио Устав Кнежевине Србије и Устав Краљевине Србије, као и Сретењски устав – први српски устав из 1835. године.

Они се чувају од времена кад су непријатељске силе насртале на нашу државу са циљем да униште документа, а тиме и наш идентитет, рекла је она, додавши да је Државни архив чувар нашег идентитета и историје.

Према њеним речима, у овој установи се чувају писани трагови о нашем постојању, истински докази модерне српске државности.

Брнабић је подсетила на то да се они налазе међу милионима страница докумената, својеврсних сведочанстава о темељима на којима је изграђена слободна и независна држава Србија, сведочанствима о нашим успонима и падовима, жртвама, документима о спољној и унутрашњој политици, нашим територијама, институцијама, градовима и селима, нашем друштву и много чему другом.

Она је нагласила да је Сретење дан од великог значаја у историји српског народа и да обједињује два значајна догађаја – Први српски устанак у Орашцу 1804. године и Скупштину у Крагујевцу 1835. године, на којој је усвојен Сретењски устав.

Устави Кнежевине Србије и Краљевине Србије, које с великим задовољством и пијететом према оним генерацијама које су их стварале и чувале, данас гледамо овде поред нас, по свом изворном значају припадају најужем кругу извора за историју српске модерне државности и део су нашег идентитета, предочила је Брнабић.

Премијерка је најавила да ће ова изложба бити отворена у наредна два дана, додавши да поменути документи снажно сведоче о императиву слободне и независне Србије, која са разумевањем прошлости гледа у будућност.

Председница Владе је оценила да Државни архив, који је основан 1898. године, представља и државу и културу.

Култура је снага једног народа и према њој се мери колико једна држава, друштво и народ држе до себе, навела је Брнабић, истакавши да је улагање у културу улагање у будућност.

Према њеним речима, народ без културе нема будућност и зато је јачање институција културе и свих других видова културе заправо снажење државе.

Она је подсетила и на то да Државни архив Србије остварује вишегодишњу сарадњу са Османским архивом, Млетачким архивом у Венецији, Дубровачким архивом, руским, италијанским, шпанским и другим архивама, али ради и на заштити архивске грађе српског порекла ван граница Србије у српским православним епархијама и црквеним општинама.

Такође, како је истакла, Државни архив, у склопу сваке посете страних државника, изложи у Палати Србије сва историјска документа која нас вежу за ту државу, за шта су страни државници изузетно заинтересовани.

Након отварања, премијерка је заједно са директором Државног архива Мирославом Перишићем и министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић обишла изложбу.